Richard var med när IRA sprängde jättebomb i Manchester 1996

Uppdaterad
Publicerad

Manchesters nuvarande kommunordförande, Richard Leese, hade precis tillträtt 1996 när IRA detonerande en enorm bilbomb i centrala stan. Nu har han åter uppgiften att ena och läka en stad.

Så här 21 år senare är Richard Leese fortfarande kommunordförande i Manchester och vid en känslosam presskonferens talade Richard Leese om tiden efter IRA:s, den Irländska republikanska arméns, attentat.

– Jag stod här då efter IRA-bomben. Det stod väldigt klart då att Manchesterborna bjöd motstånd, sa han till journalisterna på plats utanför stadshuset.

IRA:s bomb innehöll 1,5 ton sprängmedel, men mirakulöst nog dog ingen i attentatet.

Se bilderna från explosionen och hör Richard Leese berätta i klippet.

IRA bildades 1969 och är en förkortning för Irländska republikanska armén. Medlemmarna kom från den katolska minoritet som inte kunde acceptera det brittiska styret i Nordirland.

IRA:s mål var att ena den irländska ön, och avskaffa Nordirland som tillhör Storbritannien. Gruppen förde en väpnad kamp mot det brittiska styret och dess anhängare, genom mord och bombdåd.

3.000 dödsoffer beräknas ha krävts på båda sidor, innan ett fredsavtal slöts 1998.

Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia, SVT. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet