Svensk polis utreder krigsbrott i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryska styrkor pekas ut som ansvariga för dödandet av civila i ukrainska Butja – men att klarlägga vem som faktiskt ska ställas till svars kan dröja flera år. Det menar Patricia Rakic Arle vid den svenska polisens krigsbrottsenhet.

– Det är ett jättestort pussel som ska läggas, säger hon.

Åtta män, flera avklädda på överkroppen, ligger livlösa på en innergård i ukrainska Butja. Runt dem plastpåsar med bråte och tömda juicepaket. Två har bakbundna händer, nästan alla saknar skor.

Ett blottat bakhuvud visar spår av torkat blod.

Bilden på männen är en av tusentals som nu sprids från ukrainska Butja – och som enligt flera experter utgör bevis för regelrätta avrättningar på ukrainska civila.

Kreml förnekar inblandning

Enligt Ukraina har minst 300 civila dödats av ryska styrkor i staden, varav minst 50 fallit offer för så kallade utomrättsliga avrättningar. Även FN menar att allt tyder på att civila i Butja blivit direkta måltavlor för ryska trupper.

Anklagelserna tillbakavisas av Kreml, som förnekar all kännedom om krigsbrotten. Istället hävdar man att kropparna placerats ut på gatorna efter att ryska styrkor lämnat staden – uppgifter som pekas ut som rena lögner.

Komplicerat arbete

Att utifrån bilder avgöra exakt vad som hänt i Butja är svårt, menar Patricia Rakic Arle, chef för den svenska polisens krigsbrottsgrupp.

– Det som försvårar utredningar just nu är att det fortfarande pågår ett krig. De som finns på plats är observatörer och militärer, men de kan inte bedriva några utredningar eller tekniska undersökningar, säger hon.

Hon har arbetat med krigsbrott i över tio år och deltagit vid utredningar av folkmordet i Rwanda och på Balkan. Nu leder hon den arbetsgrupp som ska bistå i krigsbrottsutredningar om kriget i Ukraina.

– I ett första skede kommer vi att intervjua de vittnen som kommer till Sverige. Generellt sett vill vi också gärna åka till brottsplatsen, men det är inte alltid det går, säger hon.

Kan tvingas gräva upp massgravar

För att fastställa de dödas identiteter och dödsorsaker i Ukraina krävs enorma arbetsinsatser, som kan ta år att få till.

– Man kan till exempel bli tvungen att gräva upp massgravar för att undersöka kropparna och fastställa hur de dödats. Sedan är nästa steg att avgöra vem som är ansvarig för morden, eller vem som gett ordern. Det är ett jättestort pussel som ska läggas.

Kan vi vara säkra på att det är civila ukrainare på bilderna?

– Det är omöjligt att säga i det här skedet. Det kan vi bara veta om det finns vittnen på plats som kan identifiera personerna. En bild i sig kan inte fastställa vad som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.