Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Putin ljuger ständigt och Lavrov gör det också” – Hör Bert Sundström om Rysslands uttalande. Foto: SVT/TT

SVT:s korrespondent om ryska svaret: ”Lögner”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som världens chockas av fasansfulla bilder från den återerövrade staden Butja förnekar Kreml all rysk inblandning i morden på civila.

– Ryssland ljuger om i stort sett allting som händer i Ukraina och bedriver en fruktansvärd desinformationskampanj, säger SVT:s Moskvakorrespondent Bert Sundström.

Trots skrämmande fynd av hundratals dödade civilister och hårresande vittnesmål från Butjabor om de ryska soldaternas tortyr, våldtäkter och mord på civila förnekar den ryska regimen all kännedom om vad som hänt.

Omvärlden anklagar Ryssland för krigsförbrytelser men utrikesminister Lavrov avfärdar uppgifterna som en ”falsk attack” utförd av Ukraina efter det att de ryska invasionsstyrkorna lämnat staden.

Ryssland har begärt ett extrainsatt FN-möte om händelserna.

– Det är fruktansvärda lögner från både Putin och Lavrov. Att hålla ett möte i FN:s säkerhetsråd är fullständigt meningslöst eftersom Ryssland har vetorätt och skulle stoppa alla beslut som går dem emot, säger Bert Sundström.

Sundström menar dock att många i Ryssland blivit matade med regimens lögner så länge att de kommit att tro på dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.