Theresa May lämnar 10 Downing street. den 6 mars 2019. Foto: Tolga Akmen/AFP

Så ska Theresa May vinna Labours stöd för brexit

Uppdaterad
Publicerad

Inför nästa veckas brexitomröstning i det brittiska parlamentet utlovar premiärminister Theresa May garantier för att arbetarnas rättigheter ska skyddas och till och med stärkas efter utträdet ur EU. 

Men det största oppositionspartiet Labour avfärdar löftet som ett ”patetiskt mutförsök”. 

Den brittiska regeringen vill ge parlamentarikerna men också näringslivet och fackförbunden ökat inflytande när det gäller hur arbetarnas rättigheter ska utformas när Storbritannien lämnar EU. Planerna som presenterades under onsdagen ska ge parlamentet rätt att via omröstningar ta ställning till om den brittiska arbetsrätten även i fortsättningen ska vara i samklang med EU:s arbetsrätt. 

Theresa May ska övertyga Labourledamöter

Förslaget är tänkt att lugna den oro som uttryckts av Labourpartiet och fackförbunden om att de brittiska arbetarnas villkor riskerar att försämras efter utträdet.

Brexit

Theresa Mays löfte ses som ett led i en strategi som går ut på att övertyga så många Labourledamöter som möjligt att rösta ja till hennes utträdesavtal med EU. Senast på tisdag i nästa vecka har premiärministern utlovat en ny parlamentsomröstning. Enligt brittiska medier kan uppemot 30 Labourledamöter tänka sig att rösta för avtalet, om partiet tillåter dem att rösta fritt. Det är oklart om det räcker för ett ja.

”Vilken planet bor premiärministern på?”

Men löftet möts med skepsis från många håll. En talesman för Labour kallar det för ett ”patetiskt mutförsök” som inte lurar vare sig arbetare eller fackförbund. 

– Vilken planet bor premiärministern på? Det här futtiga förslaget kommer inte att förhindra att de brittiska arbetarnas rättigheter hamnar på efterkälken, hävdar Frances O´Grady, generalsekreterare för den brittiska fackliga paraplyorganisationen TUC, i en debattartikel i tidningen the Daily Mirror. Enligt O´Grady är det ingen som tror att May kommer att vara kvar på premiärministerposten om ett år, därför är hennes löften värdelösa. 

Samtidigt fortsätter förhandlingarna för att bryta dödläget kring utträdet. Under tisdagen var Storbritanniens justitiekansler Geoffrey Cox samt brexitministern Stephen Barclay på plats i Bryssel för samtal med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Men enligt en talesman för EU-kommissionen ledde samtalen inte till någon öppning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet