Ian Higham, doktorand vid statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet. Foto: Sarah Silbiger, AFP / PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så skiljer sig frågorna åt mellan väljargrupperna

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomi, sjukvård och tillsättningarna i högsta domstolen är vad väljarna i USA bryr sig mest om inför valet.

Men vissa frågor skiljer de båda politiska lägren åt väsentligt, menar USA-experten Ian Higham, som tidigare varit aktiv i den politiska organisationen Democrats abroad.

– Demokraterna pratar mer om sjukvården, säger han.

Ekonomin toppar listan när USA:s invånare rankar vad de anser är viktigast inför valet i år, visar en färsk väljarundersökning från Pew Research Institute.

Men mellan de republikanska och demokratiska väljarlägren skiljer sig kärnfrågorna ändå märkbart åt, enligt Ian Higham.

– Jag tror att väljarna generellt är mest oroade över den stora bilden som ekonomin och sjukvården. Men en skillnad mellan de båda partierna är att demokraterna pratar mer om sjukvården, som inte är så bra just nu, säger Ian Higham, doktorand vid statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet, som tidigare varit aktiv i den politiska organisationen Democrats abroad.

Även andra sociala frågor är enligt Ian Higham mer aktuella bland de demokratiska väljarna än de republikanska.

– När du är i opposition och det finns någonting dåligt är det lätt att säga att du kan göra det bättre. Därför kan man även peka på andra problem som hemlöshet, arbetslöshet med mera, säger Ian Higham.

Vill inte prata ekonomi

Pandemin har helt klart satt sina spår i landet. Samtidigt som ekonomin har tagit en hård smäll upplever många konsekvenserna av en förändrad sjukvård.

– Republikanerna som har makten för tillfället vill inte prata om ekonomin eftersom den är dålig. De vill inte heller prata om coronapandemin, säger Ian Higham.

I stället vill de lyfta fram andra frågor som immigration och handel, enligt Ian Higham.

– Det var frågor som hjälpte dem i kampanjen 2016, säger han.

”Oroliga över Kinas växande makt”

Samtidigt finns det också vissa frågor som båda lägren anser vara viktiga, men som diskuteras i olika former.

Det gäller främst situationen med Kina som både demokratiska och republikanska väljare anser vara besvärlig. Men även abortfrågan finns det en relativ samsyn kring, menar Ian Higham.

– Donald Trump älskar att prata om Kina, som han menar orsakade pandemin. Men båda partierna är oroliga över Kinas växande makt, säger Ian Higham.

– Väljarna är generellt mer förenade i sina kärnfrågor än partierna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet