Undvik myggbett. Det är det bästa tipset om du reser till ett land där denguefebern finns, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Pressbild/Folkhälsomyndigheten, AP/TT

Så skyddar du dig mot denguefeber när du reser utomlands

Publicerad

Denguefeberutbrotten i Asien går ofta i cykler med några års mellanrum, men det myggburna viruset är också ett ständigt växande problem. I dagsläget finns inget vaccin som är fullt fungerande. Då gäller det att skydda sig mot myggen så gott det går.

Främst ska man skydda sig mot myggbett om man befinner sig i något av de tropiska länder där denguefebern finns, berättar Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Man ska komma ihåg att de här myggorna biter även dagtid, till skillnad från malariamyggan som biter i skymningen, säger han och fortsätter:

– Ha myggmedel på sig och kläder när det går trots värmen. Det gäller att skydda sig hela dygnet.

Hög feber och muskelvärk

Symptomen för denguefeber kan utvecklas väldigt olika, enligt Anders Tegnell. Vissa märker knappt av att de har drabbats medan andra blir så sjuka att det kan leda till döden, framför allt bland barn.

– Man får väldigt hög feber under ungefär en vecka, muskel- och ledvärk, och sedan kan man vara väldigt trött, hängig och ha ledproblem ganska länge efteråt, säger han.

Däremot finns det ingen anledning till oro om det är så att man reser till ett land där dengueviruset finns, anser Anders Tegnell.

– Har man bestämt sig för att åka får man ha med det i kalkyleringen. Men man ska ta det här på allvar och försöka skydda sig från mygg, säger han.

Svårt med vaccin

Det finns flera olika varianter av denguevirus. Om man haft ett av dem blir man inte immun mot de andra. Under många år har man försökt ta fram ett vaccin som fungerar, berättar Anders Tegnell.

– Grundproblemet är att immunsystemet svarar på ett ganska komplicerat sätt, vilket gör att det är risk för att vaccinet inte skyddar helt mot dengue. Det kan till och med bli värre. I stället triggar det vårt immunsystem, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Den 5 mars 2018 protesterade man i Filippinernas huvudstad Manila mot regeringens överenskommelse med läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur, som tog fram världens första denguevaccin. Vaccinet gavs till hundratusentals barn i Filippinerna innan man förstod att det kunde vara farligt för vissa barn. Foto: Bullit Marquez/AP/TT

Sveriges ambassader informerade

Utrikesdepartementet meddelar att Sveriges ambassader i de drabbade regionerna följer utveckling på plats. Ambassaderna har publicerat information om denguefebern och andra tropiska sjukdomar i sin reseinformation på Sweden Abroad.

” I förekommande fall kan ytterligare sjukdomsinformation om dengue erhållas via folkhälsomyndigheten som har ett särskilt ansvar för frågor som gäller smittskydd och beredskap”, skriver UD i ett mejl till SVT:

Första vaccinet mot dengue

Denguevirus finns i fyra varianter och man blir inte immun mot de andra tre för att man haft en – tvärtom. Andra gången man smittas av dengue är risken mycket större att bli allvarligt sjuk jämfört med första gången.

2017 inleddes ett program i Filippinerna där skolbarn fick det första denguevaccin som hade utvecklats. Efter att hundratusentals barn hade vaccinerats visade det sig att något hade gått snett. Vaccinet hade i stället motsatt effekt och det dök upp flera fall där vaccinerade barn blev allvarligt sjuka. Då vaccinerades 800 000 personer.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.