Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av ryssarnas fastigheter ligger i Londons flottaste och dyraste områden, som Belgravia, Knightsbridge och Mayfair. Ett område kallas i folkmun till och med för ”Röda torget”, berättar utrikesreportern Anna-Maja Persson. Foto: SVT

Så vill Storbritannien stoppa ”Londongrad”

Publicerad

Rika ryssar och oligarker, varav en del med nära kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin, äger fastigheter för mångmiljardbelopp i London. Efter Rysslands invasion av Ukraina vill Storbritanniens regering sätta stopp för den ryska penningtvätten.

Antikorruptions-organisationen Transparency International uppskattar att ryssar som anklagas för ekonomisk brottslighet eller har nära kopplingar till Kreml äger fastigheter i Storbritannien till ett värde av drygt 19 miljarder kronor.

Många av fastigheterna ligger i Londons flottaste och dyraste områden, som Belgravia, Knightsbridge och Mayfair i stadsdelen Westminster – eller i Kensington och Chelsea.

Drivit upp priserna

Fenomenet som kallas Londongrad har bland annat drivit upp fastighetspriserna i bostadsbristens London. Men det har också lett till att tidigare blomstrande grannskap nu saknar liv.

– Det finns fastigheter som de här människorna köper för att faktiskt bo i. Så finns det fastigheter som de köper som en ren investering. Där är ljusen alltid släckta, ingen är hemma. Man kan säga att det skapat ett slags öknar i London, säger Tom Keatinge från den ansedda brittiska tankesmedjan RUSI.

Tom Keatinge är en av många som under lång tid efterlyst hårdare tag för att stoppa den ryska penningtvätten. En annan är Dame Margaret Hodge, parlamentsledamot för Labour.

– Det är tragiskt att det krävdes en rysk invasion av Ukraina för att frågan om smutsiga pengar och särskilt ryska smutsiga pengar skulle hamna i politiskt fokus, säger Margaret Hodge.

Frusit tillgångar för miljarder

När Ryssland invaderade Ukraina för ett år förändrades läget.

Sedan dess har den brittiska regeringen infört sanktioner mot fler än 1 200 individer med kopplingar till Kreml. Ryska tillgångar värda sammanlagt 225 miljarder kronor är frysta. I augusti förra året trädde ny lagstiftning i kraft som gör att fastighetsägare i Storbritannien inte längre kan gömma sig bakom anonyma skalbolag. Och ytterligare ny lagstiftning är på gång.

Men både Margaret Hodge och Tom Keatinge menar att det krävs fler åtgärder för att sätta stopp för Londongrad.

– Om Storbritannien fortsätter på den inslagna vägen, ja då kan vi om fem år säga att det är slutet för Londongrad. Men den stora frågan är om regeringen verkligen har uthållighet och aptit nog att fortsätta på samma sätt som under det senaste året. Det återstår att se, säger Tom Keatinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.