Sajid Javid, Priti Patel och Dominic Raab blir alla nya ministrar i Boris Johnsons kabinett. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Här är de nya ministrarna i Boris Johnsons kabinett

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av ministrarna i Theresa Mays tidigare kabinett har lämnat sina roller sedan Boris Johnson tillträtt som ny premiärminister i Storbritannien. En del har fått gå, andra har valt att lämna eller gått i pension. En av de som petats från sitt uppdrag är Johnsons tidigare rival Jeremy Hunt. Han ersätts nu som utrikesminister av den tidigare brexitministern Dominic Raab.

Under onsdagskvällen stod det första nya namnet i Johnsons kabinett klart. Det var den tidigare inrikesministern Sajid Javid som flyttades till posten som finansminister.

Twitter skriver den nyvalde finansministern att han är ”djupt ärad” och att han ser fram emot att arbeta med premiärministern i förberedelserna inför att lämna EU och ena landet.

Ersättare som inrikesminister blir Priti Patel, som tidigare varit biståndsminister. Hon avgick dock 2017 efter att det läckt uppgifter om att hon haft möten med israeliska politiker och organisationer i hemlighet.

Tidigare brexitminister ny utrikesminister

Johnson petade också sin tidigare rival Jeremy Hunt från rollen som utrikesminister. I stället blir det Dominic Raab som tar över. Han har tidigare varit brexitminister, men valde att avgå i slutet av förra året efter att han motsatt sig ett utträdesavtal May förhandlat fram.

Raab har också utsetts till ”första statssekreterare”, vilket inte medför några specifika uppdrag. Däremot innebär det att han rankas som den högste av ministrarna och att han i praktiken fungerar som vice premiärminister, om Boris Johnson inte specifikt skulle utse en sådan, skriver The Guardian.

”Viktigaste är att få ut oss ur EU”

Dominic Raab säger att han är hedrad över uppdraget.

– Det viktigaste är att få ut oss ur EU till slutet på oktober, företrädesvis med ett avtal, säger han enligt BBC.

Att ro brexit i hamn är en av Boris Johnsons viktigaste frågor som premiärminister, och en stor del av hans första tal på posten ägnades åt ämnet.

– Inga om, inga men – ut den 31 oktober, sa han i talet.

Fakta: Den nya brittiska regeringen

Följande namn har hittills presenterats i Boris Johnsons nya regering:

Finansminister: Sajid Javid (Ny, tidigare inrikesminister)

Utrikesminister: Dominic Raab (Ny)

Inrikesminister: Priti Patel (Ny)

Brexitminister: Stephen Barclay (Sitter kvar)

Handelsminister: Liz Truss (Ny, tidigare vice finansminister)

Försvarsminister: Ben Wallace (Ny, tidigare säkerhetsminister)

Kansler för hertigdömet Lancaster: Michael Gove (Ny, tidigare miljöminister)

Hälsominister: Matt Hancock (Sitter kvar)

Miljöminister: Theresa Villiers (Ny)

Utbildningsminister: Gavin Williamson (Ny)

Kulturminister: Nicky Morgan (Ny)

Näringsminister: Andrea Leadsom (Ny)

Källa: Reuters, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.