Säkerhetschefen: ”Den värsta brottsplats jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta personer har skjutits ihjäl i en synagoga i Pittsburgh, USA.En gärningsman gick in under en gudstjänst och började skjuta. Den misstänkte greps efter att ha skadats i skottväxling med polisen.

Församlingslokalen i Squirrell Hill, ett bostadsområde i östra Pittsburgh i östra USA, var full av människor när gärningsmannen anlände på lördagsförmiddagen lokal tid. Enligt den lokala CBS-kanalen KDKA :s uppgifter skrek han antisemitiska slagord när han klev in och började skjuta omkring sig.

Flera människor har dödats, enligt medieuppgifter minst åtta, och de har hittats på olika våningar i byggnaden. Människor har burits iväg på bårar.

Fruktansvärd brottsplats

– Det är en fruktansvärd brottsplats, en av de värsta jag har sett och jag har varit med vid flygplanskrascher, säger Pittsburghs säkerhetschef Wendell Hissrich vid en presskonferens.

När de första poliserna kom till platsen utbröt en skottväxling och fyra poliser vårdas för skador, enligt Wendell Hissrich. Ytterligare två personer vårdas för skador.

Den misstänkte gärningsmannen, som medier pekar ut som en 46-årig man, har överlämnat sig själv till polisen. Vid gripandet ska han ha varit skadad, men talbar och krupit fram. Enligt flera medier ska han innan dådet ha skrivit flera inlägg på sociala medier med hatfyllda budskap riktade mot judar.

Flera församlingar

Tre judiska församlingar huserar i synagogan och under lördagen var ett stort antal sabbatsfirare på plats. Polisen fick larmsamtal inifrån byggnaden från personer som har tagit skydd. En tidigare ordförande för församlingen uppskattar för KDKA att totalt upp emot 100 människor kan ha varit på plats.

Squirrell Hill är ett område som har, och som traditionellt har haft, en stor judisk befolkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.