Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten om Iran vs USA Foto: Mikhail Klimentyev, AP/TT

Säkerhetspolitisk expert: Både USA och Iran skulle lyssna på Putin

Uppdaterad
Publicerad
Tonläget mellan USA och Iran fortsätter skruvas upp och från bägge sidor haglar hoten tätt. Enligt Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert, finns det en person som möjligen skulle kunna vara en nyckel i den eskalerande konflikten.
– Jag tror personligen att den som möjligen kan göra någonting är presidenten i Ryssland, Putin, säger han i Aktuellt.

Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert och forskare vid Utrikespolitiska institutet, menar att frågan är när och inte om Iran kommer att hämnas mot USA efter den dödliga bombattacken mot toppgeneralen Qassem Soleimani i fredags.

– Det finns ett talesätt i Mellanöstern jag hört ett antal gånger nu som är ”Hämnden är den rätt som bäst serveras kall”, vilket innebär att fienden ska svettas innan man slår till, säger han i SVT:s Aktuellt.

Drönar- eller missilattacker en möjlighet

Iran själva uppger att de överväger 13 olika hämndscenarion.

– Jag tror det handlar om olika typer av tänkta attacker mot amerikanska diplomater eller militärer i Mellanöstern. En gissning är någon form av drönar- eller annan missilattack, säger Hallenberg.

Iranska ledare har talat om en ”historisk mardröm” för USA, något Jan Hallenberg menar är en överdrift:

– Jag har väldigt svårt att tänka mig att de kan föranstalta en sådan attack som slår så fruktansvärt hårt mot USA. Det är nog en del i den överdrivna retorik som nu förekommer på båda sidor.

Han tror även att svaret kommer att komma från iranska styrkor och inte några miliser stödda av landet.

”Den som möjligen kan göra något är Putin”

Företrädare världen över har manat till lugn i konflikten, men Hallenberg tror att varken EU eller FN kan dämpa den spända stämningen.

– Vare sig USA eller Iran betraktar dem som tillräckligt tunga.

– Jag tror personligen att den som möjligen kan göra någonting är presidenten i Ryssland, Putin, och hans utrikesminister Lavrov, för där skulle båda parterna lyssna på dem. Det kan vara en möjlig utväg. Jag har svårt att se någon annan medlare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet