Foto: TT

Säkerhetsstyrkor nådde Garissa först efter sju timmar

Uppdaterad
Publicerad

Kenya sörjer de 148 offren efter den brutala massakern på högskolan i Garissa i Kenya. Samtidigt växer kritiken mot polisinsatsen. Specialutbildade säkerhetsstyrkor kom fram till universitetet först sju timmar efter attacken startade.

Gärningsmännen från den somaliska extremiströrelsen al-Shabab inledde attacken mot högskolan i Garissa i gryningen när studenterna hade samlats för morgonbön. Gärningsmännen började skjuta urskillningslöst i sovsalar och tog studenter som gisslan.

Men uppgifter i kenyanska medier beskriver i dag att det dröjde minst sju timmar till 14-tiden innan specialutbildade kommandosoldater var på plats vid högskolan.

Nairobi-journalister nådde Garissa före

Efter den fyra dagar långa belägringen av köpcentrumet i Westgate 2013 som krävde över 60 människoliv inrättades speciella säkerhetsstyrkor i Kenya med uppgift att hantera terrorattacker och gisslansituationer. Specialtrupperna är stationerade i huvudstaden Nairobi, 365 milometer från Garissa.

Trots att attacken mot högskolan faller direkt under säkerhetsstyrkornas uppgifter dröjde det sju timmar innan kommandosoldaterna med flyg kunde nå Garissa. Enligt News 24 Kenya lyckades Nairobi-baserade journalister ta sig till Garissa snabbare med bil.

Enligt Daily Nation fanns vare sig säkerhetsstyrkor eller nödhjälp med på det första planet mot Garissa. I stället var det regeringstjänstemän som satt på planet. Daily Nations ledarskribent kallar agerandet för byråkratiskt inkompetens och vårdslöshet som gränsar till brottslighet.

Under tiden kunde terroristerna inne på högskolan döda fler studenter.

Kritiken avfärdas

Inrikesministern Joseph NKaissery avfärdar kritiken och säger att attacken var en incident som kan överraska vilket land som helst.

En regeringstalesperson försvarar också polisen.

– I jämförelse med Westgate var responstiden inte alls illa. Det tar tid att bedöma situationen, fatta beslut, kalla in säkerhetsstyrkorna, ta dem till flygplatsen och flyga dem två timmar till Garissa, säger talespersonen Mwenda Njoka till Daily Nation.

Ett anonymt polisbefäl berättar dock för Daily Nation att specialtrupperna var redo för avfärd kort efter att larmet från Garissa inkom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet