Salisbury-ryssar eftersökes för tjeckisk sprängning

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckisk polis söker efter de två män som är misstänkta för att ha försökt giftmörda Sergei Skripal i Salisbury, England 2018. De två ryska underrättelseofficerarna misstänks vara inblandade i en sprängning av ett arméförråd i Tjeckien 2014.

Tjeckien anser det bevisat att rysk underrättelsetjänst låg bakom bombdådet som kostade två människor livet för sju år sedan.

De två männen befann sig i landet och i närheten av arméförrådet när det sprängdes, rapporterar BBC. De eftersöks nu av tjeckisk polis, som gått ut med bilder på männen, som de tror är inblandade i dådet.

Anklagade för novitjok-attack

I Salisbury 2018 misstänks samma män ha förgiftat ett dörrhandtag med nervgiftet novitjok som gjorde den tidigare ryske agenten Sergei Skripal och hans dotter Julia Skripal sjuka. En kvinna dog i samma veva efter att ha hittat och plockat upp en parfymflaska som innehöll nervgiftet.

Själva förnekade männen inblandning i rysk teve, och sa sig befinna sig i Salisbury för att titta på stadens katedral.

– Vi befinner oss i en liknande situation som Storbritannien efter giftmordförsöket i Salisbury 2018, säger Tjeckiens utrikesminister Jan Hamáček enligt BBC.

Stöd från Storbritannien och USA

Englands utrikesminister Dominic Raab stöttar Tjeckien, som även utvisar 18 ryska diplomater, helhjärtat, skriver han på Twitter.

”Våra tjeckiska allierade har avslöjat hur långt GRU är villiga att gå i sina försök att utföra farliga och skadliga operationer. Det här avslöjar ett störande beteendemönster som följer på attackerna i Salisbury.” skriver Raab.

Även den amerikanska ambassaden i Prag uttrycker sitt stöd till sin allierade Tjeckien, och skriver i ett pressmeddelande att man uppskattar att de ”låter Ryssland betala för sitt farliga agerande på tjeckisk mark”, rapporterar Reuters.

Tjeckien ska prata om misstankarna mot ryska agenter under EU:s digitala utrikesministermöte under torsdagen.

”Ryssland ser sig som inringad stat”

Ryssland nekar till anklagelserna om explosionen 2014 och varnar för skadade relationer med Tjeckien efter utvisningarna.

– Som brukligt vid den här typen av händelser återkommer vi med svarsåtgärder, säger Leonid Slutskij, ordförande i statsdumans utrikesutskott enligt TT.

Det här är den senaste i raden av incidenter mellan Ryssland och andra länder som visar att Ryssland står mer och mer isolerat, enligt Bert Sundström, SVT:s Rysslandkorrespondent.

– De börjar se sig själva mer och mer som en sorts inringad stat som måste hålla garden uppe mot en illasinnad omvärld, säger han.

Tjeckisk signalpolitik

Att Tjeckien utvisar 18 ryska diplomater för en händelse som ägde rum för sju år sedan kan ses som signalpolitik, säger Bert Sundström.

– Det kan ses som ett sätt att visa Ryssland: ”Vi vet att ni var inblandade, här får ni vår reaktion” ungefär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.