Ukrainas nuvarande president Petro Poroshenko (t.v) och utmanaren och komikern Volodymyr Zelenskiy (t.h) under slutdebatten.

Sällan har uttrycket ”köpa grisen i säcken” varit så relevant i politiken

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

På fredagskvällen möttes för första och enda gången de två kandidaterna som slåss om att vinna morgondagens presidentval i Ukraina i en så kallad debatt: Petro Porosjenko, som styrt landet de senaste fem åren, och Volodymyr Zelenskij, en komiker och företagare helt utan politisk erfarenhet.

Bert Sundström

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Det hela skedde på Kievs Olympiastadion inför uppskattningsvis 20 000 åskådare. Flera tv-kanaler direktsände också den en timme långa tillställningen. Ja, ”tillställning”, för någon debatt handlade det inte om. Snarare var det som två separata valmöten samtidigt, där de båda kandidaterna ägnade sig åt att kasta smuts på varandra.

”Anledningen till att jag står här är att du har begått så många misstag”, sa Zelinskij. Och det är faktiskt sant. Väljarna vill straffa inte bara presidenten, utan i princip hela den gamla politiska eliten för att det går för sakta framåt.

Inte lyckats vinna kriget

De noterar att Ukraina närmar sig EU, att de kan resa till Europa utan visum, att korruptionen minskat något och att demokratin har stärkts. Men efter Maidanrevolutionen 2014 hade de hoppats på så mycket mer; bättre levnadsstandard och krafttag mot korruption och oligarkers och politikers maktfullkomlighet.

Men kanske värst av allt är att Porosjenko inte har lyckats vinna kriget mot de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina, och att den ukrainska Krimhalvön ser ut att vara definitivt förlorad till Ryssland. 

”Det är ditt fel”, sa Zelenskij, och får med håll av många väljare.

Men när det gäller kriget är kritiken mot Porosjenko ganska orättvis. Ryssland både överföll och annekterade Krim och startade separatisternas försök att erövra östra Ukraina innan Porosjenko valdes. Porosjenko lyckades (med hjälp av en del obehagliga högernationalistiska frivilligförband) stoppa den ryskstödda framryckningen, byggde upp armén och såg ut att vinna kriget hösten 2014. Men en kraftig upptrappning av ryska styrkor satte stopp för det. Därför ser det ut som det gör nu.

Saknar politiskt program

Porosjenko å sin sida attackerade främst Zelenskij för att han inte har sagt vad han har för politiskt program, för att han har en illa sedd oligark som främste uppbackare och för att han är en fullständigt inkompetent politiker.

”Skulle du kunna vara kirurg eller stridspilot utan att veta nåt om hur man utför jobben? Men att vara president och styra ett land helt utan kompetens, det tycker du tydligen går för sig”, frågade Porosjenko retoriskt.

Att presidenten där har helt rätt tycks varken bekomma väljarna eller Zelinskij.

Väljarna verkar kunna acceptera vad som helst utom Porosjenko, eller någon annan ur den gamla politiska eliten. Och Zelenskijs främsta politiska argument är att han inte är politiker och inte kan så mycket. 

”Jag är en enkel man av folket och det är folket som ska bestämma”, säger han.

Köper grisen i säcken

Men när mångmiljonären Zelinskij, troligen, vinner i morgon blir det ingalunda folket som får bestämma. Runt Zelinskij finns mängder av politiska veteraner och experter. Somliga väl respekterade, andra med lite för nära kopplingar till den genomkorrumperade expresidenten Viktor Janukovytj, som numera lever i exil i Ryssland. 

Sällan har väl uttrycket ”att köpa grisen i säcken” varit så relevant i politiken. Och än mer sällan har grisens okända egenskaper betytt så mycket för så många människor som nu. Men en majoritet av Ukrainas väljare verkar vara villiga att ta risken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.