Den före detta inrikesministern i Italien Matteo Salvini kan ställas inför rätta för sitt beslut att inte låta migranter som räddats ur Medelhavet gå i land. Foto: Riccardo Antimiani/TT

Salvini kan åtalas för att ha hindrat migranter gå i land

Uppdaterad
Publicerad

Italiens före detta inrikesminister Matteo Salvini kan ställas inför rätta för sitt beslut att inte låta migranter som räddats ur Medelhavet gå i land. Det beskedet kom efter att landets senatorer valt att häva hans åtalsimmunitet på onsdagen.

Det var i juli 2018 som högerpopulistiska Legas partiledare Matteo Salvini beslöt att inte ge tillstånd till de över 100 migranter som fanns på skeppet Bruno Gregoretti för att gå i land. En domstol i Sicilien vill att han därför prövas för att ha hindrat migranternas rörelsefrihet, eftersom beslutet innebar att migranterna hölls kvar på båten i sex dagar. Men för att Matteo Salvini skulle kunna åtalas krävdes att senaten lyftte hans immunitet.

På onsdagsförmiddagen debatterade de 319 senatorerna frågan och beskedet stod klart på eftermiddagen. Senaten väljer att häva hans åtalsimmunitet.

Salvini: ”Flyr inte”

Matteo Salvini själv har tidigare sagt att han uppmuntrar att frågan prövas i rätten och säger att premiärminister Giuseppe Conte stöttade hans beslut att hindra migranterna från att gå i land.

– Till skillnad från andra som flyr, jag kommer inte att fly och jag kommer att lugnt vänta på domen, först från domstolen och sedan det italienska folket när de röstar, sa Matteo Salvini efter beskedet.

Kan få 15 års fängelse

Han menar att hans beslut att stoppa båten satte press på andra EU-länderna för att de skulle gå med på att ta emot migranterna.

Det här är inte första gången som Matteo Salvini har varit föremål för rättsliga prövningar. Enligt The Guardian har han utretts fem gånger tidigare under sina två år som minister och är efter mediemogulen Silvio Berlusconi den politiker som hamnat i kläm med rättvisan flest gånger.

Skulle Matteo Salvini dömas kan han få 15 års fängelse och stoppas från en framtida karriär inom politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.