Den före detta inrikesministern i Italien Matteo Salvini kan ställas inför rätta för sitt beslut att inte låta migranter som räddats ur Medelhavet gå i land. Foto: Riccardo Antimiani/TT

Salvini kan åtalas för att ha hindrat migranter gå i land

Publicerad

Italiens före detta inrikesminister Matteo Salvini kan ställas inför rätta för sitt beslut att inte låta 164 migranter som räddats ur Medelhavet gå i land. Detta efter att senatens ledamöter röstat för att häva Salvinis åtalsimmunitet.

Händelsen inträffade i augusti i fjol och är den tredje liknande incidenten som italienska åklagare velat åtala Salvini för. 

Under sin 14 månader långa tid som inrikesminister stoppade Salvini vid flera tillfällen fartyg med räddade migranter från att gå i land.

Matteo Salvini själv har tidigare sagt att han uppmuntrar att frågan prövas i rätten och säger att premiärminister Giuseppe Conte stöttade hans beslut att hindra migranterna från att gå i land.

Han menar också att hans beslut att stoppa båtar satte press på andra EU-länder för att de skulle gå med på att ta emot migranterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.