Foto: Maurizio Brambatti/AP

”Salvini vill smida medan järnet är varmt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Planen om att få till ett nyval var klar sen länge. När tillfället kom agerade Matteo Salvini direkt. Lega-ledaren vill så snabbt som möjligt få italienarna till valurnorna – allt för att kunna ta makten fullt ut den här gången.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Matteo Salvini, Italiens inrikesminister och vice premiärminister, vill smida medan järnet är varmt. Därför lämnade Lega-ledaren i dag in motionen om misstroendeförklaring mot premiärminister Giuseppe Conte och den egna regeringen.

Detta trots att det italienska parlament två kammare egentligen tagit sommarstängt efter veckans omdebatterade omröstningar. Italienska politiska bedömare kallar det som nu sker för tämligen unikt, att Salvini och Lega lyckas få till en regeringskris och ett snabbt accelererande mot nyval trots detta.

Men efter att Femstjärnerörelsen röstat mot snabbtågsförbindelsen med Frankrike, TAV, ansåg Matteo Salvini att den skilsmässa som så länge hotat landets regering nu var oundviklig. Något som premiärminister Giuseppe Conte inte håller med om och han anklagar Salvini för att inte vilja rädda regeringen utan aktivt söka nyval.

Bedrivit kampanj på stranden

Att detta stämmer är de flesta av Italiens politiska experter överens om. Matteo Salvini har inte tagit semester utan i juli valkampanjat på stranden i badorten Milano Marittima, där han låtit väljare ta selfie-bilder med honom i badbyxor och spelat nationalsången som dj på stranden. I förrgår inleddes Salvinis sommarturné runt en rad kända badorter i södra Italien och på Sicilien. En turné som redan före regeringskrisen sågs som en maskerad valkampanj – planerad och förberedd sen länge.

Med de styrkeförhållanden som råder i dag mellan partierna i regeringen finns det inte längre något intresse hos Lega i att hålla ihop den. I valet i mars 2018 var Femstjärnerörelsen de stora vinnarna, men bara drygt ett år senare är förhållandena de omvända. Partiledaren Luigi Di Maio har hamnat helt i Matteo Salvinis skugga. Något som visade sig i EU-valet och som syns även i flera av de senaste opinionsundersökningarna där Lega har hela 39 procent av rösterna och Femstjärnorna bara 15 procent.

Matteo Salvinis ledarstil och hårda linje och retorik kring migrationspolitiken kombinerat med löftena om sänkta skatter går hem hos stora väljargrupper. Femstjärnorna, som framför allt föddes som ett protestparti, har allt mer fallit i fällan att bli motsträviga nejsägare. Samtidigt är oppositionen med socialdemokratiska Partito Democratico fortsatt relativt svag och splittrad, med runt 22 procent av väljarna.

Oroligt på börserna

Matteo Salvini vill gripa tillfället i akt och nu själv ta makten, troligen med stöd av det ännu mer högernationalistiska partiet Italiens bröder, som leds av Giorgia Meloni. Vad det skulle innebära för EU-samarbetet och Italiens svårt sargade ekonomi är oklart men börserna reagerade under dagen med oro på den politiska utvecklingen i Rom.

På måndag samlar senatens ordförande Elisabetta Casellati gruppledarna för de olika partierna för att slå fast datumen för misstroendeomröstningen som lär äga rum den sista veckan i augusti.

Matteo Salvini vill se nyval redan i oktober och pressar på hårt för det scenariot, redo att försöka bli premiärminister, eller som han själv uttrycker det:

”Jag ber italienarna att ge mig makten fullt ut”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.