Kvinnor demonstrerar mot burkiniförbud utanför franska ambassaden i London. Foto: TT

Sandig protest mot burkiniförbud

Uppdaterad
Publicerad

Ett beachparty tog form framför den franska ambassaden i London på torsdagen. På en hög ditforslad sand samlades ett 30-tal kvinnor, iförda både burkini och bikini.

De protesterade mot det omtalade burkini-förbudet som införts på stränder i södra Frankrike. Banderoller med budskap som ”Islamofobi är inte frihet” vecklades ut.

– Det är aldrig rätt att säga åt en kvinna vad hon får ha på sig eller att hon ska ta av sig kläderna, säger India Thorogood, som tog initiativ till protesten tillsammans med en vän, sedan de sett bilder på hur franska poliser ingripit mot en burkiniklädd kvinna.

Det franska förbudet har också fått försäljningen av den heltäckande baddräkten att skjuta i höjden. Australiska formgivaren Aheda Zanetti, som äger rätten till varumärkena burkini och burqini, berättar för BBC att nätbeställningarna ökat med 200 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Franskt förbud mot burkini

Mer i ämnet