Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen i översvämmade Cherson och Kachovkadamen i södra Ukraina. Foto: Libkos/AP/TT

Satellitbilder visar förödelsen efter dammkollapsen i Nova Kachovka

Uppdaterad
Publicerad

Nya satellitbilder visar förödelsen efter den kollapsade kraftverksdammen i Nova Kachovka. Enligt beräkningar kan det dröja upp till tio år innan skadorna i de drabbade områdena kan återställas.

– Det här är ju en av de absolut största katastroferna som Ukraina har drabbats av, säger överstelöjtnant Johan Huovinen i Morgonstudion.

Vattenmassorna fortsätter att forsa ut ur den briserade Nova Kachovka-dammen.

Enligt de senaste uppgifterna har 24 byar hittills översvämmats under det gångna dygnet samtidigt som vägar och jordbruk i de drabbade områdena har totalförstörts.

– Det är i motsvarighet av nivån Tjernobyl. Vi ser bara grunderna av det som har skett än så länge, det är svårt att bedöma de ekologiska och ekonomiska katastroferna som kommer att komma med detta, säger överstelöjtnant Johan Huovinen i SVT:s morgonstudion.

”En tioårsperiod”

Nya satellitbilder från företaget Maxar visar vattenmassornas utbredning. Följdverkningarna är ännu oöverblickbara men enligt Huovinen kan det ta upp till tio år innan skadorna har kunnat åtgärdas. En av de största konsekvenserna, som påverkar civila, är den avskurna dricksvattenförsörjningen till Cherson och Krim.

IAEA uppger dock att kärnkraftverket i Zaporizjzja i nuläget inte har påverkats.

– Det som försvinner här är vägarna och jorden man odlat på i det här området. Tidsmässigt är det en tioårsperiod som det här området kommer att vara drabbat. Och man kan ju bara återställa det när kriget är över, säger Johan Huovinen.

”Mycket att vinna”

FN:s säkerhetsråd har blixtinkallat till möte för att diskutera händelsen. Ännu är detaljerna kring hur dammen brustit oklara men både Ukraina och Ryssland konstaterar att den har sprängts.

Enligt Johan Huovinen tyder det mesta på att Ryssland ligger bakom attacken. Frontlinjen söderut har skurits av kraftigt vilket har möjliggjort för ryska trupper att flytta resurser till andra delar av landet.

– Det är väl det som är mest troligt. Ryssland har, i alla fall ur ett militärt perspektiv, ganska mycket att vinna på att översvämma det här området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet