Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. Arkivbild.

Saudiarabien: Vi vet inte var Khashoggis kropp finns

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens regering arbetar på högvarv för att distansera sig från det misstänkta mordet inne på landets konsulat i Istanbul. I en tv-intervju framhåller utrikesministern att journalisten Jamal Khashoggis död vad ett ”hemskt misstag” och att ansvariga ska ställas till svars.

Dödandet av journalisten Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul var ett ”hemskt misstag”, säger Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir i en intervju med amerikanska tv-kanalen Fox News.

Ministern lovar att de ansvariga till dådet kommer att ställas till svars, och riktar sig till journalistens anhöriga.

– Det här är en hemsk tragedi. Vi vill ge våra kondoleanser till dem, vi känner deras smärta, säger han.

Lovar ge familjen information

al-Jubeir tillägger att oklara uppgifter om vad som hände inne på konsulatet har lett till en utredning, ur vilken man kommer att lämna uppgifter löpande till familjen.

Saudiarabien ska, enligt utrikesministern, inte heller veta var Khashoggis kropp befinner sig, och ska informera sig om vad som hände när journalisten dödades.

Förklaringen möter skepsis

Under historiens gång så har saudiska myndigheter lämnat olika och ibland direkt motstridiga förklaringar till vad som hände.

Den senaste förklaringen – att Jamal Khashoggi dog av misstag i samband med ett bråk inne på konsulatet har välkomnats av Saudiarabiens regionala allierade som Egypten, Bahrain och Förenade arabemiraten.

Den har däremot mött stor skepsis i andra länder, och bland annat Tyskland och Storbritannien har sagt att den lämnade förklaringen inte räcker som trovärdig redogörelse för vad som har hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet