En israelisk soldat, på en gränsbro till Jordanien, i Jordandalen. Arkivbild. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Saudiarabiens kritik mot Netanyahus vallöfte: ”Farlig upptrappning”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han vill annektera Jordandalen, på den ockuperade Västbanken, om han vinner valet 17 september. Ett uttalande som nu fördöms av Saudiarabien som kallar utspelet en ”farlig upptrappning” av Palestinakonflikten.

Enligt Saudiarabien finns det en risk att uttalandet nu underminerar hela fredsprocessen.

”Det representerar en flagrant överträdelse av FN-stadgan och principerna för internationell rätt”, säger det saudiska hovet i ett uttalande enligt nyhetsbyrån SPA.

Efter uttalandet meddelade Saudiarabien även att man vill ha ett akut utrikesministermöte inom samarbetsorganisationen Islamiska konferensorganisationen, OIC.

Inom Arabförbundet, med 22 medlemsländer, pågick just ett sådant möte när Netanyahu uttalade sig i direktsänd tv på tisdagen. Det ledde till att utrikesministrarna i Kairo lade till en akutinsatt session där Israels avsikter togs upp.

Liksom Saudiarabien kallar Arabförbundet Netanyahus löfte som farligt för Mellanöstern och försöken till fred mellan israeler och palestinier.

”Det är olyckligt”

Under tisdagens Aktuellt medverkade Sveriges nye utrikesminister Ann Linde (S) som även hon var kritiskt mot Netanyahus uttalande.

– Jag tycker att det är olyckligt. Som både EU och det internationella samfundet säger så är det mot folkrätten, säger hon.

Ann Linde säger även att hon redan nu har ett möte inbokat möte med israeliska ambassadören.

– Det är väldigt viktigt att vi har en bra dialog med Israel och Palestina. Jag är fullt beredd att sätta igång med det.

Raketer från Gaza

Kort efter Benjamin Netanyahus vallöfte kom uppgifter om raketattacker från Gaza, vilket bland annat förde med sig att Netanyahu fick avbryta ett framträdande.

Israel har under natten svarat på attackerna med flygräder mot vad som beskrivs som Hamas-relaterade militära mål i Gaza, enligt TT.

Fakta Israel-Palestinakonflikten: Ockupation och annektering

  • I konflikten mellan Israel och de palestinska territorierna talar man om ”det internationellt erkända Israel”, samt de ockuperade områdena.
  • De ockuperade områdena som bland annat utgörs av Västbanken, inklusive Östra Jerusalem, samt Golanhöjderna, erkänns inte som en del av Israel, av det internationella samfundet. Undantaget är att USA, genom president Donald Trump, erkände Golanhöjderna som en del av Israel i mars i år.
  • Israel har tidigare annekterat Golanhöjderna och östra Jerusalem.
  • Medan ockupation av ett område innebär ett tillfälligt tillstånd, är annektering ett permanent anspråk av mark.
  • Annekteringen av ockuperad mark bryter mot folkrätten.
  • Premiärminister Benjamin Netanyahus uttalande om att annektera den del av Västbanken som ingår i Jordandalen har gjorts utan att gå in närmre på detaljerna i frågan.
  • Det är därför oklart vad som kommer att hända med de palestinier som bor på området som skulle annekteras.
  • Det är också oklart om det kommer att göras snabbt eller steg för steg.
  • I de tidigare annekterade områdena – Golanhöjderna och Östra Jerusalem – har druserna och palestinerna som bor där erbjudits möjlighet att ansöka om israeliskt medborgarskap.
  • Redan inför valet i april i år gjorde premiärminister Benjamin Netanyahu uttalanden om att annektera delar av Västbanken.

Källa: Anders Persson, Israelexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet och Jan Hallenberg, forskningsledare Utrikesinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.