En kvinna passerar en bild som bland annat föreställer Saudiarabiens kung Salman (till höger) och kronprins Mohammed bin Salman (till vänster) Foto: Arkivbild. Amr Nabil/AP/TT

Saudisk prinsessa fri efter tre år i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En saudisk prinsessa har utan åtal hållits fängslad i Saudiarabiens huvudstad Riyad i nästan tre år. Men nu har 57-åriga Basma bint Saud släppts fri tillsammans med sin dotter Suhoud, enligt människorättsgruppen ALQST.

Basma bint Saud frihetsberövades i mars 2019, när hon förberedde sig för att resa till Schweiz för medicinsk behandling. Året därpå bad hon kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman att släppa henne av hälsoskäl.

Prinsessan ska dock ha nekats vård för det som ALQST beskriver som ett livshotande tillstånd.

Förespråkade mänskliga rättigheter

Prinsessan har länge setts som en förespråkare för kvinnors rättigheter och konstitutionell monarki i Saudiarabien. Det finns spekulationer kring att fängslandet kan vara kopplat till hennes frispåkighet gällande humanitära frågor, enligt BBC.

Basma bint Sauds familj skrev i ett uttalande till FN 202O att prinsessan troligtvis häktades på grund av hennes roll som ”uttalad kritiker av övergrepp”, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ingen kommentar från saudiska myndigheter

Enligt människorättsorganisationen har inga anklagelser riktats mot prinsessan under tiden i fängelse. Det är oklart varför Basma bint Saud och hennes dotter har släppts fria.

Saudiska myndigheter har varken kommenterat hennes fängslande eller frisläppandet, enligt The Guardian.

Prinsessan Basma är kung Sauds yngsta dotter. Kung Saud satt på Saudiarabiens tron mellan 1953 och 1964.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.