Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det handlar förmodligen om tusentals döda”, säger Nadia Hardman på Human Rights Watch om anklagelserna att saudiarabiska gränsvakter systematiskt mördat etiopiska migranter. Foto: Human Rights Watch/SVT

Saudiska gränsvakter anklagas för att ha dödat hundratals migranter

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagas saudiarabiska gränsvakter för att systematiskt ha mördat hundratalas etiopiska migranter. Enligt organisationen skulle det kunna röra sig om ett brott mot mänskligheten.

”Jag såg människor dödas på ett sätt som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. 30 personer på en gång. Jag pressade in mig under en sten och sov där. Jag trodde att andra sov omkring mig, men sedan förstod jag att det var döda kroppar”, berättar en 14-årig flicka för Human Rights Watch.

Rapporten som publicerades på måndagen bygger till stor del på vittnesmål från migranter som försökt korsa gränsen till Saudiarabien från Jemen. Samtliga kommer från Etiopien och berättar om händelser som ska ha inträffat mellan mars 2022 och juni 2023.

Vissa beskriver hur de sett gränsvakter skjuta migranter på nära håll med handeldvapen. Andra beskriver hur kroppsdelar legat utspridda längs färdvägen efter att tyngre explosiva vapen använts. Överlevare berättar också om våldtäkter, misshandel och om hur migranter frihetsberövats i månader.

”Handlar förmodligen om tusentals”

Förutom vittnesmålen har Human Rights Watch också analyserat en stor mängd bild- och filmmaterial som kunnat verifieras bland annat genom jämförelse med satellitbilder.

Exakt hur många migranter som dödats vid gränsen kan organisationen inte svara på. Området är avlägset och mörkertalet är därmed troligen stort, förklarar rapportens huvudförfattare Nadia Hardman.

– Vi säger minst 655, men det handlar förmodligen om tusentals, säger hon till BBC.

Enligt Human Rights Watch skulle det som händer vid gränsen kunna utgöra ett brott mot mänskligheten om det sker på order av den saudiska regimen. Organisationen trycker därför på för en oberoende utredning ledd av FN för att gå till botten med uppgifterna i rapporten.

Saudiarabien nekar

Uppgifter om omfattande våld vid gränsen mellan Jemen och Saudiarabien briserade redan i höstas. FN-utredare skickade då ett brev till styret i Riyadh gällande vad som beskrevs som storskaligt dödligt våld mot migranter.

Regimen svarade då att man inte funnit några bevis eller någon substans i anklagelserna, rapporterar BBC.

Liknande tongångar hörs även denna gång. En källa inom det saudiska styret beskriver för AFP rapportens slutsatser som opålitliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.