Här fritas schimpanserna från överstens illegala zoo Foto: Reuters

Här räddas schimpanserna från militäröverstens olagliga zoo

Fyra schimpanser och en mängd andra utrotningshotade djur har räddats från ett illegalt zoo i Guinea i Västafrika. Djurparken ägs av en militäröverste och tros ha varit ett centrum för smuggling.

Polis och djurskötare hittade ett trettiotal olika utrotningshotade arter vid tillslaget, Bland annat tre unga och en vuxen schimpans. Det fanns också babianer, krokodiler, sködpaddor och fåglar på egendomen. Alla djur släpptes tillbaka ut i naturen, utom schimpanserna och några djur som normalt inte lever i Västafrika.

Schimpanserna togs till ett reservat, men det kan ta upp till 15 år innan en schimpans kan släppas ut efter att den hållits i fångenskap, enligt experter.

Större smugglingsnätverk

Guinea har en av de sista vilda populationerna av en speciell underart av schimpans, med färre än 60.000 individer kvar. Schimpanserna är utsatta för omfattande tjuvjakt. De fångas in för att hållas som husdjur, men dödas också för att hamna på inhemska matbord.

Guinea har blivit ett nav för smugglingen av utrotningshotade djur. Myndigheterna tror att militäröverstens zoo var kopplat till ett större nätverk. Misstankar riktades mot honom redan 2013, men det var först nu han kunde gripas.

Tillslaget i djurparken skedde i samarbete med Interpol och miljödepartementet i Guinea.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer