Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har deras nya koordinater, men vi behöver slå till med tyngre vapen för att komma åt dem” – hör granatkastarbefälet om utmaningarna vid fronten och se nyårsfirandet i klippet. Foto: Reuters

Ukrainska soldaterna firade nyår – i skyttegraven

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av världen samlades på gator och torg för att titta upp mot fyrverkerierna på nyårsafton. Men för de soldater som deltar i kriget i Ukraina såg tolvslaget annorlunda ut. Istället för middag och firande med nära och kära samlades Taras Lukintjuk och hans grupp av granatkastarsoldater i skyttegraven för att se president Zelenskyjs tal på tv.

– Jag fick precis höra att några av våra soldater dog vid fronten i dag, och någon dog i Kiev också. Det här är en fruktansvärd tragedi som inte går att förlåta, säger 27-årige Pavlo Pryzjehodskyj till nyhetsbyrån Reuters.

Framför låt i skyttegrav

Innan kriget jobbade Pavlo som musiker. I skyttegraven framför han en låt som han skrev efter att 12 soldater ur hans grupp dödats under en och samma kväll.

Oleh Zahrodskyj, 49, kämpar mot tårarna medan han tänker på sin son som kämpar för sitt liv på sjukhus efter en huvudskada.

Se soldaternas nyårsfirande vid fronten i Donetskregionen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.