Se hur valflockar jagas in i vikar i den traditionella jakten på Färöarna. Varning för starka bilder i videon. Foto: Dokumentären ”Valjakten – en blodig historia”

Se hur valjakten på Färöarna går till

Uppdaterad
Publicerad

När en valflock ses passera ön slår jaktansvarig larm. Med motorbåtar och vattenskotrar jagas valarna till strandkanten där de dödas med en lans som sticks in i ryggmärgen. 

– Vi har gjort det här i tusentals år, vi vet vad vi ska göra, säger jaktansvarig Magnus i dokumentären ”Valjakten – en blodig historia”.

Varje sommar passerar stora valflockar Färöarna och valkött har länge varit en del av färingarnas kost. Det är i huvudsak långfenad grindval som jagas, men även en del delfiner. Ingen av arterna är rödlistade. 

”En stor del av vår identitet”

– Här är självförsörjning viktigt. Vi vill gå ut i naturen och skaffa oss vår egen mat, det är en stor del av vår identitet som vi är stolta över, säger Armgard, boende på Färöarna.  

När valjakten avslutats räknas de döda djuren och köttet fördelas mellan de invånare som deltagit i jakten. 

Vill du veta mer om valjakt både på Färöarna och i Norge? Se hela dokumentären Valjakten – en blodig tradition på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.