Hör aktivisterna som vill stoppa valjakten på Färöarna och jägarna som försvarar den. Varning för starka bilder i videon. Foto: Dokumentären ”Valjakt – en blodig historia”

Aktivister direktsänder valjakt – vill stoppa tradition på Färöarna

Uppdaterad
Publicerad

Att jaga och äta grindval är en tradition med starka rötter på Färöarna. Öborna menar att det är ett humant sätt att skaffa mat, men aktivister tycker att valarna plågas av jaktmetoden.

– När en tradition är grym, som den här, är det dags att avskaffa den, säger Tarah, medlem i Sea Shepherd.

I dokumentären ”Valjakt – en blodig tradition” möter vi aktivister från miljöorganisationen Sea Shepherd som kommer från olika delar av världen till Färöarna för att protestera mot valjakten där hundratals grindvalar och delfiner dödas.  

Reaktioner mot jaktvideos 

Via sociala medier har aktivisterna direktsänt valjakten. De visar hur stora valflockar jagas in med båtar i vikar där öbor väntar på stranden, redo att döda djuren. Videoklippen har väckt starka reaktioner och fått färingarna att känna sig påhoppade.   

– Folk kommer hit och ska läxa upp oss. Vi har gjort det här i tusentals år. De skulle nog bli arga om vi kom till deras land och tog dem i örat, säger Magnus, jaktansvarig i Torshamn.  

I dokumentären medverkar flera valjägare och andra boende på Färöarna som försvarar jakten. De menar att det är ett humant sätt att skaffa mat och att djuren dör inom ett par sekunder av ett stick i ryggmärgen.  Aktivisterna har dock filmat tillfällen där slakten tagit flera minuter och menar att djuren lider.  

“Ser grymt ut”  

I dokumentären visas ett filmklipp för Kate Sanderson, rådgivare i jaktfrågor till Färöarnas regering. Klippet skildrar en slakt där det tar över 50 sekunder innan en delfin dör.  

– Det ser grymt ut, jag kan se det. Oinvigda förstår inte kontexten. Men det här är en slakt i det vilda och det kommer aldrig bli lika kliniskt som i ett slakthus, säger Kate Sanderson. 

Vill du veta mer om valjakt både på Färöarna och i Norge? Se hela dokumentären Valjakten – en blodig tradition på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.