Vulkanen Öraefajökull har vilat i nästan 300 år, men har nu börjat visa upp sig. Foto: EBU

Se vulkanen på Island börja visa upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanen Öraefajökull har vilat i nästan 300 år, men visar fortsatt förhöjd aktivitet. Se flygbilder över vulkanen i klippet ovan.

Glaciären ovanför den isländska vulkanen Öraefajökull rör på sig, och isen smälter som för att öppna upp för vulkanen nedanför.

Detta har dock inte nödvändigtvis något att göra med andra tecken på ett eventuellt kommande vulkanutbrott förklarar Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

– Det är själva vulkansystemet. Det kan vara så att den håller på att förbereda sig på ett utbrott, men det kan ta veckor, månader, år eller tiotals år. Men det kan också helt enkelt vara en ändring i flödena, nerifrån.

”Vanlig geotermisk aktivitet”

– Det som har hänt är att temperaturen har ökat i just kratern, och det betyder inte att det behöver bli vulkanutbrott utan det kan också vara vanlig geotermisk aktivitet, förklarar Reynir Bödvarsson.

– Det har blivit varmare under glaciären och det smälter nerifrån, så isen sjunker ner.

Cirkulär krater

Detta förklarar också den nästintill perfekta cirkelformen som uppstått på glaciären.

– Det är bara formen på kratern. De är cirkulära, och det är ökad värme i mitten och då sjunker isen på det sättet.

– Det betyder inte att det är magma därunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.