Under glaciärisen på Öraefajökull samlar sig vulkanen för ett utbrott Foto: TT arkiv/ Wikimedia Commons

Tusentals turister kan evakueras från vulkanområdet

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanen Öraefajökull visar fortsatt förhöjd aktivitet och nu överväger isländska myndigheter att besluta om att området ska evakueras.

De senaste dagarna har Öraefajökull, en av Islands största vulkaner, uppvisat förhöjd aktivitet. Nära 2.000 turister befinner sig dagligen vid glaciären där vulkanen finns och nu överväger departementet för civil säkerhet och krisberedskap om zonen runt vulkanen ska evakueras.

Under sitt täcke av is har Öraefajökull på sydöstra Island hållit sig lugn ända sedan 1727 men under de senaste månaderna har mer seismisk aktivitet ägt rum. Islands meteorologiska institut har höjt beredskapsnivån till gul.

Byar i närheten

I närheten av vulkanen ligger flera byar och infrastruktur. Om vulkanen skulle få ett utbrott riskerar vägar att översvämmas av smältvatten på kort tid. Myndigheterna bedömer att en evakuering skulle ta 40 minuter som snabbast – men skulle behöva ta hälften så kort tid för att alla turister skulle hinna i säkerhet.

Askmolnet efter ett utbrott i vulkanen Eyjafjallajökull 2010 stoppade mycket av flygtrafiken i Europa i sex dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.