Senaten röstar ja till debatt om att ersätta Obamacare

Publicerad

Den amerikanska senaten har röstat ja till debatt om att ersätta Obamacare. Den republikanska sidan vann. President Donald Trump hyllar senaten för att ha gått vidare med översynen av sjukvårdsreformen.
– Detta var ett stort steg, säger han.

Den cancersjuke och nyopererade republikanske senatorn John McCain meddelade sent under måndagen att han tänker delta i omröstningen. Då pratades det om att han skulle kunna komma att avgöra omröstningen. Kanske var det det som hände när senaten röstade ja till fortsätta debatten om vad som ska hända med Obamacare.

LÄS MER: Nyopererade MacCain kan avgöra Obamacares öde

Tidningen The New York Times uppger att alla demokrater, 48 stycken, röstade nej till att påbörja debatten. Två republikaner röstade också nej. 50 röstade ja. Resultatet blev till en början 50 – 50. Vicepresident Mike Pence avgjorde med sin röst, som hamnade på ja-sidan.

Trumps tidigare försök att riva upp ex-president Barack Obamas sjukförsäkringsreform Affordable Care Act, även känt som Obamacare, har flera gånger röstats ned av den amerikanska senaten. Att ersätta Obamacare har varit ett viktigt vallöfte för Trump.

LÄS MER: Så ska republikanerna ersätta Obamacare

Om senaten bestämmer sig för att byta ut Obamacare riskerar 22 miljoner fler amerikaner att stå utan sjukförsäkring fram till år 2026, enligt kongressens budgetkontor, CBO.

Exakt hur en sjukvårdsreform från president Donald Trumps sida skulle vara utformad är än så länge oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer