Foto: TT

Så ska republikanerna ersätta Obamacare

Uppdaterad
Publicerad

Republikanerna i USA:s representanthus har presenterat ett förslag som ska upphäva de centrala delarna i sjukförsäkringsreformen Obamacare. Förslaget innebär bland annat att subventioner och skatter, och regler som kräver att människor måste ha individuell sjukförsäkring ska tas bort.

President Donald Trump har upprepade gånger lovat att upphäva och ersätta Obamacare som den tidigare demokratiska presidenten Barack Obamas undertecknade 2010.

– Vi har bättre lösningar som sätter patienterna, inte byråkraterna, först, och vi går framåt enade i våra ansträngningar att rädda det amerikanska folket från röran som Obamacare har skapat, säger republikanen Grag Walden, i ett uttalande.

USA-val 2016

Bevarar två inslag

Enligt det nya förslaget vill republikanerna bevara två populära inslag i Obamacare. De vill förbjuda försäkringsbolag att neka personer som redan är sjuka att teckna en sjukförsäkring och låta barn fortsatt vara inkluderade i sina föräldrars försäkringar fram till att de fyllt 26 år.

LÄS MER: Ökat motstånd mot Trumps förslag: För likt Obamacare

Obamacare har varit kontroversiellt sedan 2010 men har ökat i popularitet och uppges hjälpa 20 miljoner amerikaner att täckas av försäkring. Republikanerna anser däremot att försäkringskostnaderna har stigit för miljoner amerikaner och att det har drabbat jobben i landet.

Republikanerna har inte uppgett en kostnadsberäkning för den nya planen, eller uppgifter om hur många människor som skulle omfattas. Det nya förslaget måste godkännas i senaten och representanthuset innan Trump kan skriva under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet