Den amerikanske senatorn Al Franken tillkännagav på torsdagen att han avgår. Foto: TT

Senatorn avgår efter anklagelser om sextrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske senatorn Al Franken har anklagats för flera fall av sexuella trakasserier och nu avgår han från senaten.

För cirka en månad sedan anklagades Franken av radioprofilen Leeann Tweeden för sexuella trakasserier 2006 under en resa till Afghanistan. Franken, som då var framstående komiker och radiovärd, var där tillsammans med Tweeden och en rad artister för att underhålla de amerikanska styrkorna. Sedan dess har ytterligare sex kvinnor anklagat Franken för att ha tafsat på dem.

Många röster om demokraten Al Frankens avgång har höjts den senaste tiden, från både partikollegor och republikaner.

Gav Trump en känga

I framträdandet i senaten där han tillkännagav sin avgång passade senatorn på att rikta en känga mot president Donald Trump.

– Det är ironiskt att jag lämnar medan en man som har skrutit om sexuella övergrepp sitter i Ovala rummet, sade Al Franken och syftade på klippet där den blivande presidenten använde ett grovt språk i en ljudupptagning från 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.