Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inom 24 till 48 timmar ska vägblockaderna vara borta”, menar Serbiens president Aleksandar. Foto: AP/Reuters

Serbiens president: Nu ska vägblockaderna tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer vägblockaderna som serber i Kosovo ställt upp att tas bort. Det meddelade Serbiens president Aleksandar Vucic under natten mot torsdagen. Detta efter att EU och USA medlat mellan länderna.

– Vi har fått garantier från EU och USA om att ingen av de serber i Kosovo som har deltagit i protesterna kommer att åtalas eller gripas, säger Petar Petkovic, chef för Serbiens Kosovo-departement, enligt Reuters.

Sent på onsdagen hade president Aleksandar Vucic ett möte med de kosovoserber som ställt upp blockaderna. Mötet gav frukt och med start på torsdagsmorgonen kommer vägarna att återöppnas.

De senaste dagarnas spänningar i Kosovo har återupplivat en långtgående konflikt mellan länderna. Serbien erkänner inte Kosovo, som utropade sin självständighet 2008 och många har varit rädda för att konflikten mellan länderna kan komma att blossa upp igen.

EU och USA medlar i konflikten

EU, Nato, och USA har de senaste dagarna manat Kosovo och Serbien till lugn och medlat mellan länderna.

Demonstranterna bakom vägblockaderna har krävt att en serbisk polis som gripits ska släppas. Han greps tidigare i december misstänkt för att ha försökt förstöra vallokaler och för att ha attackerat poliser i Kosovo med albanska rötter.

Vid lunchtid på onsdagen meddelande domstolen i den kosovanska huvudstaden Pristina att man ska släppa den arresterade polismannen ur häkte och istället sätta honom i husarrest.

Åtalsfrihet

Enligt chefen för Serbiens Kosovo-departement, Petar Petkovic, har landet också fått garantier från EU och USA om att etniska serber i Kosovo inte kommer att åtalas för sitt deltagande i vägavspärrningarna.

Kosovo har tidigare begärt att den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor ska riva barrikaderna.

– Vi har också fått garantier om att Kosovos säkerhetsstyrkor inte kommer att komma till det serbiskt majoritetbefolkade norr utan samtycke från Kfors befälhavare och representanter för lokalbefolkningen, säger Petar Petkovic, enligt Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kosovos premiärminister: Att sätta upp vägspärrar är olagligt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.