Foto: TT

Sex gånger då Trump bytte åsikt – under en månad

Uppdaterad
Publicerad

Presidentkandidaten Donald Trump anklagas både från höger och vänster för att byta åsikter som andra byter underkläder. Bara under mars har Trump haft vitt skilda åsikter bland annat när det gäller tortyr, abort och gästarbetare.

Trump om abort

30 mars Kvinnor som gör abort ska straffas…

I en intervju med MSNBC betonade Trump flera gånger att han är pro-life ”för livet”, den term som abortmotståndare ofta använder. När Trump sedan pressades om vilken sorts bestraffning kvinnor skulle riskera om det blev en lagändring och abortförbud blev svaret:

”Det måste bli fråga om någon form av bestraffning, ja.”

30 mars …Eller?

Innan intervjun hann sändas bytte Trump fot. ”Frågan är oklar och borde vara upp till delstaterna att bestämma om. Precis som Ronald Reagan, är jag pro-life med undantag, vilket jag klargjort ett antal gånger.”

30 mars Nej, läkaren ska straffas

En dryg timme senare släppte kampanjföreträdare ett mer formellt utlåtande angående abortförbud och bestraffning. Om abort skulle förbjudas skulle kvinnan inte vara den som straffas, utan den som utförde aborten, hette det i uttalandet.

”Läkaren eller den som utförde ingreppet ska hållas rättsligt ansvarig, inte kvinnan”.

Trump om tortyr

7 februari Mer tortyr

Donald Trump har upprepade gånger sagt att han vill återinföra vattentortyr, eller skendränkning. I en intervju den 7 februari med tv-bolaget ABC fick Trump frågan om han som president kan tänka sig att beorda tortyr. Trump svarade att han i alla fall definitivt kan tänka sig att auktorisera värre saker än skendränkning.

3 mars Tortyr även om det är olagligt

Trumps uttalanden om tortyr fick en rad experter att hävda att militära ledare skulle vägra lyda order som går emot både internationella och amerikanska lagar, vilket vattentortyr skulle göra, även om de kom från presidenten och överbefälhavaren.

Under Fox News direktsända republikanska presidentkandidatsdebatt den 3 mars pressades Trump i frågan.

”De (militära ledarna) kommer inte att vägra lyda mig, tro mig”, hävdade Trump.

4 mars …Kanske inte

Men redan nästa dag fick Trump backa från sin tuffa attityd om hårdare tag mot terrorister.

”Jag kommer inte att beordra ett befäl att gå emot lagen. Som president kommer jag att vara bunden till lagar precis som alla amerikaner och jag kommer att följa dem”, skrev Trump i ett uttalande till Wall Street Journal.

5 mars Jo, kanske

Men det var inte riktigt klart där. Under en presskonferens efter uttalandet ändrades tonen igen.

”Jag kommer att följa lagarna, men jag kommer att försöka utvidga dem”.

Trump om visum till gästarbetare

Invandringen har blivit Trumps signaturfråga. Han vill bygga en mur mot Mexiko och även om han inte varit helt tydlig med detaljerna om den så har han stått fast vid åsikten. Men när det gäller H-1B-programmet, det vill säga tillfälliga visum till gästarbetare, har hans åsikter ändrats om och om igen.

2015 Emot...

Tidigt i sin kampanj uttalade Trump starkt motstånd mot att gästarbetare erbjuds tillfälliga visum för att arbeta i USA. Utländska arbetare håller nere amerikanska löner och driver upp arbetslöshetsstatistiken menade Trump och föreslog att avgiften för visumen ska höjas och att amerikaner ska ges företräde till jobben.

3 mars ...Eller för

Under CNBC:s debatt i oktober var Trump betydligt mer positiv till visumen och när han i mars fick frågan om vilket som egentligen gäller, medgav han att han ändrat sig.

”Jag ändrar mig, jag ändrar mig. Vi behöver människor med hög kompetens i det här landet.”

3 mars (lite senare) Nej, emot

Strax efter Fox News-debatten kom helt andra besked.

I ett uttalande på kampanjens hemsida skrev nu Trump att han ”för alltid skulle sätta stopp” för att använda arbetare med gärstarbetarvisumen.

10 mars Emot, för han utnyttjar själv programmet

Trump medger att han själv använt sig av programmet när han som arbetsgivare tagit in utländsk arbetskraft. Det är lagligt konstaterade han, även om det inte borde vara det. Och eftersom han själv använt programmet så vet han hur hårt det slår mot amerikanska arbetare.

Trump: Viktigt att vara flexibel

Men måste det vara dåligt för en politiker att byta åsikt? Enligt Trump själv, nej.

– Jag har en väldigt stark grund. Men jag har aldrig mött en framgångsrik person som inte är flexibel, berättade Trump för Fox News när han konfronterades om sina motsägelsefulla påståenden.

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Första programmet sänds 12 april, då ställer vi frågan om Donald Trump kan bli USA:s nästa president.

Se hela avsnittet i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friktion

Mer i ämnet