Sex-sms bland unga det nya ”normala” Foto: scanpix

Sex-sms bland unga det nya ”normala”

Uppdaterad
Publicerad

Att tonåringar skickar sexuellt utmanande bilder på sig själva kan vara det nya ”normala”, enligt amerikanska forskare, och ökar inte sannolikheten för ett riskbeteende.

Att skicka nakenbilder eller annat sexuellt utmanande på sig själv elektroniskt är så vanligt att det fått ett smeknamn på engelska, ”sexting”.

Tidigare har det ansetts förknippat med riskungdomar, men det verkar inte stämma, enligt forskare vid University of Texas Medical Branch. De följer under en sexårsperiod ungdomar i sydvästra Texas och deras sexuella beteende med hjälp av anonyma enkäter.

Medier

Ses som normalt beteende

Ungdomarna som skickade nakenbilder under studiens andra år var något mer sexuellt aktiva året därpå än de som inte gjorde det. Men beteendet kopplas inte ihop med vad forskarna beskriver som riskfyllt sexuellt beteende. Sexting kan därför ses som ett normalt tecken på att växa upp.

– Sexting kan ses som ett inkörsport till att bli fysiskt sexuellt aktiv eller som ett sätt att visa att man är redo att ta sin intimitet till nästa nivå, säger forskaren Hye Heong Choi i ett uttalande.

Skickande det viktiga

Forskarna fann också att det var själva skickandet som var länken till fysiskt sexuellt beteende. Att bli tillfrågad eller att själv be om en bild har inte samma betydelse.

Studien publiceras i tidskriften Pediatrics.

Fakta: Sexting eller sex-ms

 * På engelska kallas det sexting (en sammandragning av sex och texting) när någon elektroniskt sänder ett sexuellt laddat meddelande eller foto. Sex-ms skulle man kunna säga på svenska.

 * Förra året visade en undersökning att 15 procent av 11-16-åringar i Europa, och lika många bland 12-17-åringar i USA, fått sex-ms av kamrater. Bruket tilltar med åldern: I USA har 30 procent av 17-åringarna i sina mobiler tagit emot bilder på nakna eller nästan nakna personer och 8 procent har skickat i väg sexuellt provokativa bilder. (TT)

Källor: European Cybercrime Centre och Europol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet