Sex-sms fällde finländsk minister

Publicerad

Finlands utrikesminister Ilkka Kanerva tvingas avgå efter de omtalade smsmeddelandena till en erotisk dansös.

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen sade i dag på en pressträff med tårar i ögonen att han inte längre har förtroende för Kanerva.

Katainen klandrade Kanerva för att han inte skött sitt privatliv som han lovade när han tillträdde, och för att han inte talade sanning om sms:en när de blev kända.

Som ny utrikesminister föreslås EU- parlamentarikern Alexander Stubb.

Tidningen Hymy publicerade 24 sms över tre uppslag. Några av dem löd:

”Det låter nästan som en fantasi. Har du hållit din trädgård i skick?”

”Vill du göra det på någon spännande plats? Vad kunde det vara?”

”Det var inget fel på gårdagens klädsel heller. Mycket kvinnlig.”

Beklaganden
Utrikesminister Carl Bildt beklagar att Kanerva avgår, men säger att det blir en bra efterträdare.

-Han var en mycket bra utrikesminister. Jag beklagar omständigheterna som ledde till hans avgång. Han har gjort viktiga insatser och satte inte minst nu som ordförande för OSCE Finland på kartan på ett annat sätt, så det är bara att beklaga, säger Bildt.

Johanna Tukiainen, mottagare av Kanervas sms-flod, uppgav på tisdagen att hon fått många hotelser av okända människor sedan det blev klart att ministern avgått. Hon är ledsen över att Kanerva måste avgå och tycker att sms-härvan har fått alldeles för stora proportioner i massmedierna.

JK avstår
I går avstod Finlands justitiekansler från att ta ställning till ett tiotal klagomål som lämnats in mot utrikesminister Kanerva, där JK bland annat ombeds utreda om utrikesministern missbrukat sin ställning och sin tjänstemobil och ljugit offentligt. JK fann inget lagstridigt i den så kallade sms-härvan och konstaterade att det är riksdagen som beslutar om en ministers politiska förtroende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer