”Shamanen” blev ett känt ansikte i samband med stormingen av Capitolium. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP

”Shamanen” döms för stormningen av Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-årige mannen som själv kallade sig för ”The Qanon Shaman” döms till flera års fängelse för stormningen av Capitolium i januari där fem personer dog.

I media fick han stor uppmärksamhet när han klädd i en behornad pälsmössa poserade vid podiet i representanthuset.

Den 34-årige mannen som kallade sig själv för ”The Qanon Shaman” greps strax efter stormningen av Capitolium den 6 januari i år. Nu döms han till tre år och fem månaders fängelse för brottet, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Kunde ha dömts till 20 års fängelse

Namnet ”The Qanon Shaman” syftar på konspirationsteorin ”Qanon” som påstår att en djävulsdyrkande, kannibalistisk och pedofilibejakande sekt i hemlighet motarbetar president Donald Trump.

I september erkände han att han gjort sig skyldig till att störa ett officiellt förfarande när han deltog i stormningen. Han åtalades för sex punkter, som inkluderade civil oordning, våldsamt inträde och oordnat uppförande. Brottet hade kunnat ge upp till 20 års fängelse, men åklagare yrkar alltså nu på ett betydligt lägre straff.

I juli utdelades det första straffet av stormingen, då till en 38-årig man som dömdes till åtta månaders fängelse. Totalt kan uppemot 550 personer komma att straffas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.