Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera gripna efter stormningen av Capitolium Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP

Virala upploppsmakarna gripna efter stormningen – polisjakten fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer dog och flera skadades under stormningen av Capitolium i Washington DC på onsdagen. Nu pågår en landsomfattande polisjakt efter upploppsmakarna.

– Vi har sjösatt våra fulla utredningsresurser, skriver FBI på sin hemsida.

Det har gått tre dagar sedan tusentals Trumpanhängare bröt sig igenom avspärrningarna vid kongresshuset, varpå ett stort antal tog sig in i själva byggnaden. Flera var beväpnade med trubbiga vapen, elpistoler och skjutvapen.

Vissa var även utrustade med buntband, men vad de skulle användas till är i nuläget oklart. En av polisens teorier är att det fanns planer på att ta politiker eller tjänstemän som gisslan, enligt uppgifter till The Washington Post.

Flera brottsmisstankar

Uppgifterna om hur många som gripits i USA sedan upploppen hittills varierar, men bara på torsdagen hade 68 personer gripits. Brotten de misstänks för är flera, men tre av de vanligaste rubriceringarna gäller våldsamt upplopp, olaga intrång och våld mot tjänsteman.

Polisens sökande efter personer som var på plats vid Capitolium fortsätter med oförminskad kraft. FBI har publicerat en rad bilder av för dem intressanta personer på sin hemsida och har bett allmänheten om hjälp för att kunna identifiera dem.

”Vi arbetar tätt med federala, statliga och lokala partners för att aggressivt söka upp de som deltog i kriminella aktiviteter under händelserna den sjätte januari”, skriver FBI.

Virala personer gripna

En av de gripna är en 33-årig man som själv kallar sig ”The Qanon Shaman”. Bilder på mannen spreds som en löpeld under händelserna, bland annat på hur han klädd i en behornad pälsmössa poserar vid podiet i representanthuset.

Namnet syftar på konspirationsteorin ”Qanon” som påstår att en djävulsdyrkande, kannibalistisk och pedofilibejakande sekt i hemlighet motarbetar president Donald Trump.

Även en 36-årig flerbarnspappa har gripits sedan bilder spridits på när han leende bär bort talmannen Nancy Pelosis talarstol. Detta efter att han identifierats av invånare på sin hemort i Florida. En 60-årig man som på bilder syns vila fötterna på Pelosis skrivbord har också gripits.

På lördagen meddelade en lokal republikansk politiker från West Virginia att han avgår på grund av sitt deltagande i stormningen av Capitolium. Han riskerar mer än ett års fängelse för bland annat olaga intrång.

– Jag ångrar djupt den smärta och förlägenhet som jag kan ha åsamkat min familj, mina vänner och väljare, säger politikern, enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps sista dagar vid makten

Mer i ämnet