35-åriga Trumpsupportern sköts till döds av polisen – försökte forcera dörr

Uppdaterad
Publicerad

Ashli Babbitt, 35, sköts av polisen inne i Capitolium. Trumpsupportern höll på att ta sig in till en korridor som bevakades av beväpnad polis när skotten avlossades. Nu ska dödsfallet utredas av polis.

”Ingenting kan stoppa oss... De kan försöka och försöka och försöka men stormen är här och den går ner över DC inom mindre än 24 timmar”, skrev hon på Twitter.

Bara timmar senare var Ashli Babbitt död.

Kongressen i USA stormad

Den 35-åriga kvinnan, som enligt Fox News tidigare tjänstgjort 14 år inom det amerikanska flygvapnet, sköts av polis i samband med den kaotiska stormningen av Capitolium.

Avled på sjukhus

Skjutningen inträffade på onsdagskvällen svensk tid efter att mängder av Trumpanhängare stormat kongressbyggnaden.

Ashli Babbitt hade likt tusentals andra tagit sig till Washington D.C för att protestera mot det som vissa Trump-anhängare kallar ”stölden” av presidentens andra mandatperiod – en anklagelse som är helt grundlös.

Under stormningen fastnade 35-åringen på tv-bilder där man ser man hur hon tillsammans med flera andra personer försöker forcera en dörr i Capitolium. Dörren ledde till en korridor som hade barrikaderats och bevakades av beväpnad polis.

I ett tv-klipp som SVT Nyheter har tagit del av syns hur hon försöker ta sig igenom en sönderslagen ruta i dörren. En polis står på andra sidan med draget vapen och när Ashli Babbitt håller på att klättra igenom avlossar han skottet. I nästa klipp försöker poliserna få mobben att backa medan hon ligger kvar på golvet. Trumpsupportern skadades svårt och fördes till sjukhus där hon avled.

Skjutningen ska nu utredas av polisen uppger Robert Contee, polischef i Washington D.C.

Hängiven Trumpsupporter

35-åringen drev ett företag i San Diego tillsammans med sin make, som inte ska ha varit på plats vid demonstrationerna i huvudstaden.

I en intervju med den lokala tv-stationen Kusi News beskriver maken henne som en hängiven Trumpanhängare och patriot.

I samband med den tumultartade stormningen av Capitolium dog ytterligare tre personer av vad polisen beskriver som ”medicinska tillstånd”. 68 personer har gripits efter stormningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet