T v: Carin Jämtin är generaldirektör för Sida. T h: Alexandre Lacazette och Aaron Ramsey som nästa säsong får jubla med Rwanda-reklam på tröjan. Foto: Henrik Motgomery / AFP

Sida-chefen om kritiserad tröjsponsring: Får den Rwandiska regeringen stå för

Uppdaterad
Publicerad

”Vår strategi för arbetet i Rwanda ligger fast – i övrigt inga kommentarer”, så svarar Sidas generaldirektör Carin Jämtin i dag på SVT:s fråga om hur Sverige kan ge bistånd till Rwanda, som satsar 350 miljoner kronor för att sponsra det brittiska fotbollslaget Arsenal.Det svenska biståndet till Rwanda uppgår till 230 miljoner kronor årligen.

Förra veckan blev det känt att Rwandas regering bestämt sig för att sponsra det brittiska fotbollslaget Arsenal med 350 miljoner kronor. Spelarna ska ha en text på tröjan med en uppmaning att besöka Rwanda.

Beslutet har tagits av Rwandas ledare Paul Kagame och motiveras med att det ska främja landets turism. Saker är att Rwanda är ett av världens fattigaste länder, och bland annat Sverige ger 230 miljoner kronor årligen i bistånd.

Skarp kritik

Kritiken mot beslutet har varit hård. I Nederländerna har flera parlamentsledamöter krävt omprövning av beslutet att ge bistånd till Rwanda och i Storbritannien har en parlamentsledamot kallat det ett ”självmål för utländskt bistånd”.

Men den svenska biståndsmyndigheten Sida ser inget skäl till att ompröva biståndet till Rwanda.

”Valen får rwandiska regeringen stå för”

SVT har frågat Sidas generaldirektör Carin Jämtin hur hon tror att detta uppfattas av svenska skattebetalare.

– Vilka val som Rwanda gör får den rwandiska regeringen stå för. Vi jobbar enligt den strategin som är beslutad, svarar hon.

Kan du se att det finns ett dilemma här? Att ett land som är så biståndsberoende satsar mer pengar på att sponsra ett fotbollslag än vi ger dem i bistånd?

– Det finns utmaningar med det men några andra kommentarer tänker jag inte ge, svarar Carin Jämtin.

I en tweet riktad till Nederländska parlamentet skriver rwandiska ministern Olivier Nduhungirehe:

”Kära parlamentsledamöter, detta angår överhuvudtaget inte er. Vi använder intäkterna från våra nationalparker till att på det här sättet främja turism”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.