Liberalerna och Feministiskt initiativ skulle åka ur EU-parlamentet om det vore val i dag. Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sifo: Liberalerna åker ur EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna och Feministiskt initiativ skulle åka ur EU-parlamentet om det vore val i dag. Sverigedemokraterna, däremot, skulle öka stort, enligt en opinionsundersökning gjord av Sifo på beställning av Europaportalen. Opinionsundersökningen är den första som gjorts inför det kommande valet.

Sverigedemokraterna kan fördubbla antalet mandat i Europaparlamentet i maj – det vill säga gå från två till fyra – enligt en opinionsundersökning gjord av Sifo och beställd av Europaportalen. Partiet får 18 procent av rösterna, att jämföra med 9,7 procent 2014.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ser ut att få ytterligare ett mandat var, jämfört med valet 2014.

Undersökningen visar samtidigt att Liberalerna och Feministiskt initiativ kan förlora sina platser. Liberalerna går från 9,9 procent av rösterna i valet 2014 till 3,8 procent. Feministiskt initiativ rasar från 5,5 procent till 1,2.

Även Miljöpartiet kan förlora stort och gå från fyra till två mandat, men väljarstödet för partiet ser ändå ut att ha ökat sedan riksdagsvalet, skriver Europaportalen, och ligger nu på 6,4 procent.

– För partierna handlar mycket nu om att mobilisera sina väljare snarare än en kamp mellan partierna, även om det indirekt blir en kamp mellan partierna, säger Toivo Sjörén på Sifo till Svenska Dagbladet.

Brexit kan avgöra

Miljöpartiets andra mandat hänger dock löst. Det kan hamna hos både Liberalerna och Centerpartiet med endast små förändringar i väljarstödet. Mandatets öde kan dessutom avgöras av brexit. Lämnar Storbritannien inte EU förlorar Sverige det nyvunna mandatet.

– Överhuvudtaget kan man säga att rätt små förändringar kan påverka mandatfördelningen mellan Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, säger Toivo Sjörén till Europaportalen.

I år väntas valdeltagandet bli rekordhögt. Drygt 70 procent av de röstberättigade svenskarna uppger att de kommer eller troligen kommer att rösta i maj. Sist landade valdeltagandet på 51 procent.

Av de 1 537 tillfrågade säger en dryg tredjedel att de fortfarande inte vet vilket parti de kommer att rösta på.

Mätningen gjordes av Sifo med telefonintervjuer den 20–25 februari med 1 537 personer.

Resultatet blir enligt mätningen följande:

Moderaterna 16,4 procent

Centerpartiet 5,8

Liberalerna 3,8

Kristdemokraterna 8,6

Socialdemokraterna 27,5

Vänsterpartiet 10,0

Miljöpartiet de gröna 6,4

Sverigedemokraterna 18,0

Feministiskt initiativ 1,2

Övriga partier 2,4

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer