Sista försöket nå fastfrusna isbrytaren

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två mindre fartyg misslyckats nå fram till den fastfrusna ryska isbrytaren, ska nu en större australiensisk isbrytare försöka.

Snöfall försvårar försöken att undsätta ett fastfruset forskningsfartyg i Antarktis. Sedan två mindre isbrytare misslyckats med att nå Akademik Sjokalskij stävade på måndagen den australiska isbrytaren Aurora Australis mot det ryskflaggade fartyget.

Nytt undsättningsförsök fick avbrytas

Det första försöket att undsätta Akademik Sjokalskij fick dock avbrytas på nytt i dag. Isbrytaren Aurora Australis tvingades vända tillbaka till öppet vatten på grund av hård blåst och snöfall.

Forskare fast på Antarktis

Den australiska sjöräddningen skriver på sin sajt att vädret och dålig sikt gjorde det alltför riskabelt att fortsätta. Aurora Australis avvaktar nu på öppet vatten, tills vädret tillåter ett nytt försök att nå fram till det fastfrusna fartyget.

Den australiska sjöräddningen AMSA sade att Aurora Australis går långsamt, med tanke på väderförhållandena, för att inte riskera säkerheten ombord.

Det var oklart när isbrytaren skulle nå haveristen.

Fast sedan julafton

Akademik Sjokalskij har suttit fast i isen sedan julafton. Ombord finns 74 personer. Besättningen är rysk och passagerarna främst från Australien. Det är forskare och turister på en privatfinansierad expedition till minne av den australiske upptäckaren Douglas Mawson som för 100 år sedan gjorde en resa till Antarktis.

Fartyget lämnade Nya Zeeland den 28 november.

En kinesisk och en fransk isbrytare har fått ge upp försöken att bryta sig fram till Akademik Sjokalskij. Den större Aurora Australis med kapacitet att bryta mer än metertjock is gör nu ett tredje försök.

Senare meddelade det ryska utrikesdepartementet att 56 av de 74 ombordvarande på fartyget ska evakueras av kinesiska helikoptrar – om vädret tillåter.

Enligt planerna ska 52 passagerare och fyra ur besättningen undsättas av helikoptrar från den kinesiska isbrytaren Snödraken.

Det går ingen nöd på passagerarna på det fastfrusna fartyget. De uppges ha förråd ombord för att klara sig i flera veckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskare fast på Antarktis

Mer i ämnet