Sjölejonets offer får vård mot ”säl-finger”

Uppdaterad
Publicerad

Det dramatiska filmklippet med flickan och sjölejonet har väckt enorm uppmärksamhet. Nu visar det sig att flickan skadades när djuret högg henne.

Många har sett den – filmen där liten flicka rycks ned i vattnet av ett kaliforniskt sjölejon. Betydligt färre vet om att flickan faktiskt skadades vid incidenten. Bettet som sjölejonhannen gav henne resulterade i ett 10 centimeter långt sår, berättade sexåringens pappa för CBS News.

Efter incidenten kontaktade familjen Vancouvers akvarium efter att ha hört talas om infektionen ”seal finger” (på svenska sälfinger eller sälröta) som kan drabba människor som är i närkontakt med sälar och andra marina däggdjur. Enligt BBC behandlas nu flickan med antibiotika för att förhindra en eventuellt farlig infektion av bettet från sjölejonet, ett djur som tillhör familjen öronsälar.

TV: Här drar sjölejonet ner en flicka i vattnet

Den mycket smärtsamma infektionen sälfinger orsakas av bakterier som finns i munnen på sälar. Historiskt har den drabbat säljägare och andra som dödat och slaktat de marina däggdjuren och då oftast drabbat händerna.

Kritik på nätet

Den virala spridningen och uppmärksamheten kring filmen har fått åtskilliga människor att kritisera flickan och hennes familj för att de inte respekterar vilda djur.

Familjen har tagit illa vid sig och förnekar att flickan matat sjölejonet. Däremot ska andra människor i närheten ha gjort det.

Farfar grep in

Samtidigt är hennes far, som enbart kallar sig Lau för att skydda barnets identitet, tacksam att det gick så bra som det gjorde. Sekundsnabbt hoppade flickans handlingskraftige farfar i vattnet och räddade henne.

– Ett ögonblicks tvekan från honom och hon hade varit förlorad. Då hade jag behövt förbereda en begravning, nu ger jag intervjuer i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.