Salim Sakka tog modet till sig och startade eget konditori tre år efter att han flytt till Tyskland. Foto: Sara Ringhagen/SVT

Sju av tio tyskar: Ta tag i integrationen

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio tyskar tycker att det har gjorts för lite för att integrera nyanlända flyktingar. Inför helgens val ligger frågan om invandringen högst upp på väljarnas lista.

I invandrartäta stadsdelen Neukölln i södra Berlin ligger restauranger och affärer med mat från Mellanöstern på rad. I ett konditori med små bakverk, baklavor, uppradade i skyltfönstret, träffar vi konditorn Salim Sakka. Han flydde hit för tre år sen.

– I hela mitt liv har jag jobbat med bakverk. Jag hade ett stort konditori i Homs i Syrien. Men vi var tvungna att lämna allt, säger han.

Val i Tyskland 2017

Första tiden i Tyskland var jobbig. Han visste inte hur han skulle försörja sig, sin fru och deras fyra barn. Det var svårt att hitta jobb när han inte kunde språket. Men efter 1,5 år bestämde han sig för att försöka öppna eget tillsammans med sin svåger.

– Från början visste vi inte om vi skulle våga, vi visste inget om tyska lagar. Jag gjorde det som ett försök. Men det har gått bra. Tyskarna gillar våra baklavor.

– Det är skönt att ha ett arbete. Innan dess var det tufft. Vi började med ingenting och har steg för steg byggt upp något eget, säger Salim Sakka.

”Rädda för att det lilla de har ska tas ifrån dem”

Under tiden vi pratar löser kunderna av varandra. En blandning av nya tyskar och gamla tyskar. Inför valet har invandringen tagit sig upp på förstaplatsen på väljarnas lista över de viktigaste valfrågorna. Att en majoritet inte tycker politikerna skött integrationen tillräckligt bra är en signal till partierna att anstränga sig mer.

– Många som inte har det så bra i dag är rädda för att det lilla de har ska tas ifrån dem. Och de tycker att andra människor får saker utan att behöva anstränga sig. För mig finns inget problem, men det finns partier som utnyttjar detta, säger Waltraud Pankratz, som just handlat i konditoriet.

Hon syftar på Alternativ för Tyskland (AFD), som gjort invandringskritik till sitt huvudnummer och ser ut att med god marginal komma in i förbundsdagen på söndag. Enligt ZDF:s mätning på torsdagen kan AFD rentav bli det tredje största partiet.

Konditorn Salim Sakka lärde sig tyska bättre när han väl började arbeta och träffa kunder. Foto: Christoffer Wendick/SVT

Många studerar fortfarande tyska

Av en miljon flyktingar som kommit senaste åren har hittills bara var femte – 200 000 personer – fått jobb, praktik eller börjat studera. En siffra som många tycker är alldeles för låg. Medan tyska arbetsgivareförbundet, som varit positivt till flyktinginvandringen, menar att det är en bra start med tanke på att så många fortfarande studerar tyska.

Salim Sakka vet att språket är nödvändigt för att han ska kunna smälta in i Tyskland. Den obligatoriska språkkursen var svår för honom, men på tre år har han lärt sig att konversera med enklare meningar.

– Det mesta har jag lärt mig genom att jobba och träffa kunderna. Det har varit mycket lättare, säger Salim Sakka.

LÄS MER: Tyska valet – allt du behöver veta om det aktuella läget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet