Foto: TT

Syrien: Sjukhus attackerades i Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta sjukhus attackerades under tisdagen i östra Ghouta, vilket innebär att totalt 13 sjukhus attackerats på 48 timmar, enligt UOSSM, som är en sammanslutning av flera medicinska internationella organisationer.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att han är djupt bekymrad över det eskalerande våldet i syriska östra Ghouta, sedan mer än 100 civila dödats under tisdagen i luftanfall som pågått i två dagar i rad.

Guterres uppmanar alla sidor att upprätthålla grundläggande principer för humanitär rätt, inklusive skydd av civila, rapporterar Reuters.

Syrienkriget

Minst åtta sjukhus attackerades under tisdagen i östra Ghouta, vilket innebär att totalt 13 sjukhus attackerats på 48 timmar, enligt UOSSM, som är en sammanslutning av flera medicinska internationella organisationer.

”Vi väntar på vår tur att dö”

Bombningen av östra Ghouta fortsatte under onsdagsmorgonen. Regeringsstödda styrkor avfyrade raketer och släppte tunnbomber över den rebellhållna enklaven, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Minst tio personer rapporteras ha dödats och över 200 har skadats i de nya attackerna.

– Vi väntar på vår tur att dö. Det är allt jag kan säga, säger 22-årige Bilal Abu Salah, till Reuters.

Hans fru är gravid med deras första barn, och de är rädda att explosionerna ska leda till att barnet föds för tidigt.

– Det är fem eller sex familjer i varje hem. Det finns ingen mat, ingen marknad, säger han till nyhetsbyrån.

Dödssiffran stiger

SOHR räknar till minst 250 döda och nära 1 000 skadade civila sedan i söndags, skriver nyhetsbyrån Reuters. Det är det högsta antalet döda på 48 timmar i östra Ghouta sedan gasattacken i augusti 2013.

Bombningarna av området – som sedan 2013 står under regimens belägring – är de värsta på tre år, enligt SOHR, som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien.

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet