Skandalomsusade politikern Berlusconi gör comeback – siktar på att bli president

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 januari röstar det italienska parlamentet i den första omgången av presidentvalet. Den snart 86-årige politikern Silvio Berlusconi, som har överlevt skandal efter skandal, ställer upp som högerns kandidat.

– Skulle han få det här ämbetet, som en slags landsfader, skulle det vara kronan på verket, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

Hyllad, hånad, älskad och hatad. Silvio Berlusconi har valts till Italiens premiärminister inte mindre än tre gånger. Trots anklagelser om sexköp, mutbrott och skattefiffel har han lyckats ta sig tillbaka till landets politiska topp om och om igen.  

Berlusconi har varit inblandad i 36 rättsprocesser, berättar Jennifer Wegerup. En fällande dom för skattebrott har hindrat honom från offentliga ämbeten – fram tills nu.  

– Han ser det här som en möjlighet att få revansch, säger Wegerup.

”Hans anhängare älskar honom”

I Sverige framställs Berlusconi ofta som en clown och en snuskgubbe, men i Italien är bilden mer komplex, menar Jennifer Wegerup.  

– En del av honom är otroligt olämpliga och plumpa skämt – bland lite rasistiska, ofta sexistiska. Det är en del av verkligheten, men inte hela. Han har en stor karisma och en vinnande utstrålning. De som är hans anhängare älskar honom, säger hon. 

Berlusconi har många vänner i maktens korridorer. Det är inte folket utan parlamentet som röstar fram landets president. Det är därför inte omöjligt att Silvio Berlusconi blir Italiens president, menar Jennifer Wegerup. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.