Marockanska kvinnor samlades utanför den danska ambassaden i Rabat den 22 december 2018 för att hedra de två skandinaviska kvinnorna som mördades i landet några dagar tidigare. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP Photo/TT

Skandinaviska kvinnor mördades i Marocko – tre döms till döden för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

28-åriga Maren Ueland från Norge och 24-åriga Louisa Vesterager Jespersen från Danmark hittades mördade i Atlasbergen i Marocko i fjoI. På torsdagen dömde en marockansk domstol tre män till dödsstraff för terrorbrott och mord på de skandinaviska kvinnorna, uppger Danmarks Radio.

Maren Ueland och Louisa Vesterager Jespersen var studenter på Universitet i Bö i Telemark i Norge. Studierna var inriktade på friluftsliv och i december förra året valde kvinnorna att vandra i Atlasbergen i Marocko.

Den 17 december hittades de döda i ett tält på en campingplats i närheten av bergsbyn Imlil i Marocko, rapporterar DR. Brutalt mördade. Dagen innan hade de vandrat i bergskedjan.

Video spreds på nätet

Efter händelsen spreds ett videoklipp i sociala medier som visar mordet på en av kvinnorna. Videon, som SVT Nyheter tog del av, visar hur den ena kvinnan utsätts för mycket grovt våld där gärningsmännen skär halsen av henne.

I videon svär de tre männen sin trohet till terroristorganisationen Islamiska staten.

Döms till döden

På torsdagen dömdes de tre huvudmisstänkta männen till dödsstraff. Marockanska myndigheter gick tidigt ut med att dubbelmordet var en terrorhandling. 25-åriga Abdessamed Ejjoud var ledare för IS-cellen, skriver DR.

IS-cellens ledare Abdessamed Ejjoud (höger), döms tillsammans med Rachid Afatti (vänster) och Ouziad Younes (mitten) till dödsstraff för terrorbrott och mord på de skandinaviska kvinnorna. Foto: Polisen/AFP

Den 27-åriga Younes Ouaziyad och 33-åriga Rachid Affati döms för att ha deltagit i planeringen och utförandet av morden. Alla tre bodde i ett område intill staden Marrakech, i närheten av bergskedjan.

– En fjärde man fick livstids fängelse, säger Danmarks Radios Mellanösternkorrespondent Michael S. Lund som är på plats i staden Salé där den marockanska domstolen meddelade domarna.

Hur möttes beskedet om dödsstraff?

– De flesta har väntat på dödsstraff, säger han till SVT.

Verkställer inte dödsdomar

Marocko avkunnar regelbundet dödsstraff, men har inte verkställt dödsdomar på över 25 år. En dödsdom i Marocko innebär i praktiken livstids fängelse.

– Det finns en opinion för att verkställa dödsstraffen trots att dödsstraff inte har verkställts i Marocko sedan 1993, säger den före detta åklagaren Sven-Erik Alhem till SVT. 

Kan domen överklagas?

– Jag utgår ifrån att den kan överklagas. Det vore rättsosäkert annars, säger Alhem.

Han är inte dock inte förvånad över dödsdomarna.

– Det var väntat för de här bestialiska morden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.