Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Ranstorp, terrorforskare, om polisarbete och säkerhet vid Capitolium. Foto: SVT/Reuters

Skarp kritik mot polisen efter stormningen av Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ifrågasätts efter den våldsamma stormningen av Capitolium.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att polisstyrkan på plats var underdimensionerad och oförberedd.

– Jag tror att det fanns en inre kärna av demonstranter som visste exakt vad de ville göra, säger han.

På bilder och videos från den tumultartade stormningen syns hur polisen försöker hålla tillbaka massan av Trumpanhängare som forcerar avspärrningarna och försöker ta sig upp för trappan till Capitolium. Demonstranterna lyckas bryta sig in i byggnaden och det tog flera timmar innan polisen kunde återta kontrollen. 

Nu riktas skarp kritik mot att kongressbyggnadens egen styrka på omkring 2000 poliser inte hade tillräcklig uppbackning och att förstärkning dröjde när situationen höll på att eskalera. Dessutom ifrågasätter kritiker att det inte fanns tydligare underrättelseuppgifter om att en stormning var på väg att ske.

– Jag undrade, var är polisen? Om de inte kommer snart, vad mer kan hända? säger den tidigare polischefen i Seattle, Carmen Best till NBC.

”Misslyckande för poliskåren”

Givet den upphettade tonen på sociala medier ifrågasätter hon även att polisen inte tagit höjd för att våldsamma situationer kunde uppstå i samband med demonstrationer, rapporterar NBC.

Den assisterande FBI-chefen Frank Figliuzzi är inne på samma spår i en intervju med MSNBC.

– Det här var inte en överraskning för någon som har studerat extremistiska och våldsamma grupper. Det här var ett misslyckande för poliskåren som helhet, säger han.

Demonstranterna var förberedda

Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att polisstyrkan på plats var underdimensionerad och oförberedd.

– Det har varit för många ingångar och för många fönster och poliserna har varit alldeles för få. Jag tror inte att de räknade med att de skulle forcera avspärrningarna, men det var en total missbedömning, säger han.

Ranstorp menar att det inte är en överraskning att den hårda kärnan av högerextremistiska grupperingar kring president Donald Trump agerade och han ifrågasätter varför FBI inte punktmarkerade vissa grupper tydligare under presidentens tal.

– Jag tror att det fanns en inre kärna av demonstranter som visste exakt vad de ville göra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer