Demonstration i Tyskland på söndagen för att hedra de som dött under protesterna i Iran. Foto: Clemens Bilan/EPA/TT

Skarpa reaktioner efter nya dödsdomar i Iran – EU kallar till sig ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Nya dödsdomar i Iran får flera länder att reagera kraftigt. På måndagen kallade EU upp Irans ambassadör för att få svar om avrättningarna. Även Sveriges utrikesdepartement fördömer avrättningarna.

Ytterligare tre personer har dömts till döden för inblandning i protesterna i Iran. Det meddelade iranska myndigheter på måndagen.

De dödsdömda anklagas för att ha dödat tre medlemmar ur landets säkerhetsstyrkor i samband med de omfattande protesterna som utlöstes efter 22-åriga Masha Aminis död i moralpolisens förvar i september.

Protester i Iran

Den senaste tidens dödsdomar mot personer som deltagit i protesterna har väckt en våg av massiv kritik i flera länder. Danmarks nya regering har intagit en moralisk ledarroll med kraftig diplomatisk kritik riktad mot regimen i Teheran.

Vill se krafttag gentemot Teheran

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) har kallat till sig Irans sändebud i Köpenhamn, och säger att avrättningar väcker den danska regeringens vrede.

– Vi fördömer å det skarpaste avrättningarna av två unga iranska demonstranter. Det är helt oacceptabelt, och det har vi meddelat det iranska styret, säger utrikesministern efter möte med ambassadör Afsaneh Nadipour.

Köpenhamn vill också att EU samlas till krafttag gentemot Teheran, något som Løkke Rasmussen ska föreslå vid möten i Paris och Bryssel under fredagen, rapporterar Ritzau.

Även Frankrike och Storbritannien har kallat iranska ambassadörer till ländernas utrikesdepartement för att fördöma avrättningarna.

UD fördömer avrättningarna

Sverige kallade till sig den iranske Stockholmsambassadören i mellandagarna efter de första offentligt kända avrättningarna. Då framförde ”Sveriges och EU:s tydliga fördömanden av dödsdomar och och avrättningar kopplade till protesterna” enligt UD.

”Sverige och EU fördömer även de två ytterligare avrättningarna som sedan dess har verkställts”, skriver UD i ett mejl till TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter den 22-åriga Mahsa Aminis död har kraftiga protester ägt rum i Iran. Foto: Stefani Reynolds/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet