Foto: TT

Flera döda i moskéskjutning i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossning utbröt under kvällsbönen i en moské i staden Quebec i östra Kanada. Sex personer ska ha dött i attacken och åtta personer ha skadats. Kanadas premiärminister kallar dådet för en attack på muslimer.

Minst 40 personer uppges ha varit inne i moskén när gärningsmän öppnade eld under kvällsbönen vid klockan 20 lokal tid. Sex personer uppges ha dödats, enligt polisen. Lokala medier rapporterar att ett flertal ambulanser är på plats utanför moskén Quebec City Islamic Cultural Center.

– Varför händer det här? Det är barbariskt, säger moskéns ledare Mohamed Yangui.

Terrorattack i Quebec

”Detta är obegripligt”

Enligt polisen ska sex personer ha dött i attacken. Offren ska vara i åldrarna mellan 35 och 70 år. Yangui var inte på plats inne i moskén när skottlossningen utbröt, men han säger att han fick samtal från personer som deltog vid kvällsbönen.

– Jag lyckades prata med människor därinne. De berättade för mig att det finns åtminstone fem döda och personen kunde ladda sitt vapen minst tre gånger, säger Mohamed Yangui.

Enligt polisen ska 39 personer som varit på plats ha klarat sig utan skador.

– Vad är budskapet genom denna handling? Vad vill du? Ifråga presidenten? Vi som jobbar här vi betalar våra skatter. Det bidrar positivt till samhället. Detta är obegripligt! säger Yangui enligt La Presse.

Enligt CBC säger Yangui att männen i församlingen bad på nedervåningen när attacken ägde rum. Enligt tidningen Le Soleil.

Två personer gripna

Enligt Radio Canada ska polisen ha gripit två personer. En av dem jagades och greps nära ön Orleans.

En reporter från tidningen Le Journal de Québec sänder live via Facebook och utanför moskén står en grupp åskådare. Minst fyra polisbilar syns utanför moskén. Ett stort område är avspärrat utanför. På Twitter skriver polisen att området runt moskén är säkrat och de berörda är evakuerade.

– Vi pratar med flera offer. Jag kommer inte att ge några siffror, eftersom operationen pågår fortfarande, säger Etienne Doyon, talesman för Quebecpolisen till La Presse.

Tidigare hatbrott

Enligt Reuters har moskén varit utsatt för hatbrott tidigare. I juni 2016 lämnades ett grishuvud utanför centrets dörr. Polisen har inte gått ut med några uppgifter om de nattens attack och den händelsen har någon koppling. Men det har varit spänningar i Quebec-provinsen under de senaste åren. Bland annat har det förts en politisk debatt om niqab skulle förbjudas eller inte.

Premiärminister: ”Ikväll sörjer kanadensarna”

Flera kanadensiska toppolitiker har uttryckt sina kondoleanser via Twitter under natten till måndag.

”Ikväll sörjer kanadensarna de som dödats i en feg attack på en moské i Quebec. Mina tankar är med offren och deras familjer”, skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau på Twitter.

”Vi fördömer den här terroristattacken på muslimer i ett center för tillbedjan och tillflykt”, säger Trudeau senare i ett uttalande och fortsätter:

– Under tiden som lokala myndigheter undersöker och bekräftar detaljer är det hjärtskärande att se sånt meningslöst våld. Mångfald är vår styrka och religös tolerande är något vi kanadensare värdesätter.

”Låt oss enas mot våld. Vi står solidariska med Quebecs muslimska befolkning”, skriver Philippe Couillard, premiärminister för provinsen Quebec på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Quebec

Mer i ämnet