Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här stormar tjeckiska polisen universitetet. Foto: Tjeckisk polis

Flera döda efter skjutning på universitet i Prag

Uppdaterad
Publicerad

13 människor dödades och 25 skadades i skjutningen på ett universitet i centrala Prag. Gärningsmannen, som själv var student vid universitetet, är också död. Polisen ska ha fått tips om mannens planer, men började utrymma fel byggnad.

I Tjeckien blir lördagen nationell sorgedag efter torsdagens masskjutning då en man dödade 13 personer och skadade 25 vid Karlsuniversitet i Prag, det dödligaste attentatet i Tjeckien sedan landet blev en egen nation 1993.

På fredagen är all undervisning inställd och polis patrullerar området kring universitetsbyggnaderna vid Jan Palach-torget i centrala Prag. Många stannar till och tänder ljus.

Enligt myndigheterna finns inga utländska medborgare bland de dödade. Bland de skadade kommer två från Förenade arabemiraten och en från Nederländerna, övriga är tjecker. Antalet dödsoffer kan stiga eftersom flera är allvarligt skadade.

Tog sitt liv

Det var strax före kl 15 på torsdagen som det kom larm om en skjutning i en av universitetsbyggnaderna. Bilder visar hur studenter försökte gömma sig genom att klättra genom fönstren ut på fasaden och hur panikslagna människor sprang från platsen.

Polisen tror att den 24-årige gärningsmannen, som tog sitt eget liv, agerade ensam och det finns ingen koppling till internationell terrorism. Mannen studerade historia vid universitetet, är tidigare ostraffad och har enligt polis haft flera vapen lagligt. Även om han lär ha inspirerats av liknande dåd utomlands är motivet fortfarande oklart.

Tipsades om planerna

Myndigheterna ska ha fått in tips om gärningsmannens planer. Enligt uppgifterna skulle han då vara på väg till Prag från sin hemby Hostouň, som ligger strax utanför den tjeckiska huvudstaden, i syfte att ta sitt eget liv.

Polisen hade upprättat avspärrningar och börjat evakuera konstfakulteten när man fick larm om pågående skjutning i en annan universitetsbyggnad.

Strax innan hade gärningsmannens far påträffats död i sitt hem. Polisen tror att han blivit mördad av sin son och utreder även kopplingar till två tidigare mord, då en man i 30-årsåldern och hans lilla dotter dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.